Welkom » Allerlei » Hengel foetsie

HENGEL FOETSIE

Als ik in de bosvijver op mijn vrije of vrij genomen middag van school ging stekken zetten, dan nam ik ook vaak mijn hengel mee, om intussen dat de palingstekkies uitlagen, te gaan vissen. Stekken zijn lijntjes met meerdere haken voorzien van een regenworm om paling te vangen. Op een bepaalde plek liep er een betonnen riool of drainagebuis vanuit de kant tot net boven het water oppervlakte. Deze buis stak zo'n vijf a tien centimeter naar voren en daardoor kon je er net zo'n beetje op zitten of net naast gaan liggen in het gras. De buis bood een uitstekende schuilplaats voor mijn hengel als er onverhoopt een agent aan kwam. Mijn hengel was in die tijd een lange bamboe stok van ca. 2 meter.

Als ik van een afstand een agent, op zijn fietsie, aan zag komen  schoof ik de hengel, met de dikke achterkant eerst, zover in de buis dat ik nog alleen  het haakje vast had en deze haakte dan ik aan de rand van de buis. Hierdoor kon ik later de hengel er simpel uittrekken als de kust weer veilig was. Deze buis was een zeer veilige bergplaats voor mijn hengel, want het is wel eens gebeurd dat ik de hengel er een dag en nacht in moest laten liggen.

Reden hiervoor was dat ik weer eens een juut zag aan komen op zijn fiets en deze mij duidelijk met een hengel zag vissen. Van het bestaan van mijn stekken wist hij niets af. Na de hengel vliegensvlug in de buis te hebben verstopt, ging ik argeloos op zo'n twee meter afstand van de buis steentjes in het water gooien. De agent vroeg waar mijn hengel was, thuis zei ik. Dat kan niet, zei hij, want ik heb je zien vissen. Dat kan niet, zei ik op mijn beurt, want ik heb geen hengel bij me. Maar "Cherlock Holmes" vertrouwde het niet en ging zoeken in de struiken en tussen het hoge gras, want hij begreep dat de hengel van ruim twee meter niet ver weg kon zijn.

Daar had hij gelijk in, maar gelijk hebben en vinden zijn twee verschillende zaken. Hij vond natuurlijk niets en dreigde mij mee te nemen naar het politiebureau. Pech voor hem, maar ook dat maakte geen indruk op mij, dus tenslotte stuurde hij mij weg en verbood hier weer terug te komen. En dat was de reden dat mijn hengel een dag en nacht veilig in de buis bleef logeren. Het gaf een ongelofelijk prettig gevoel als 12 jarige deze straatfietsers te slim af te zijn en niet door de knieën te gaan voor hun dreigementen. Want ik had sterk de indruk dat deze "fietsagenten" uit verveling niet beters te doen hadden dan de toenmalige jeugd achter de broek te zitten en om te voorkomem  dat er op straat en grasveldjes werd gevoetbald of dat er werd gevist in verboden wateren. Waarom eigenlijk? De jeugd was lekker van de straat, althans kattenkwaad vrij bezig. Tegenwoordig mag er wel in de Bosvijver gevist worden en op de velden rond de Kralingseplas mag vrij worden gevoetbald en dat juich ik van harte toe. Ons heeft dat heel wat ballen gekost, want die werden natuurlijk door deze gemeente cowboys altijd afgepikt. Hadden zeker zelf kinderen die een bal nodig hadden??