Welkom » Allerlei » Marijuana

HOLLANDSE NIEUWE EN MARIJUANA

Ik hou van vis en ik hou van vissen. Wat het eerste betreft ga ik regelmatig naar een plaatselijke visboer, welke landelijk gezien hoog scoort met de kwaliteit van zijn Hollandse Nieuwe. In maart, maar ook in april, spreekt men nog steeds van Hollandse Nieuwe. Elk jaar in mei  wordt  de "nieuwe" Hollandse Nieuwe aangevoerd. De vraag is dus, is de haring van maart en april dan nog een Hollandse Nieuwe? Ja en nee. Ja, omdat er nog geen nieuwe haring is en nee omdat de haring na zoveel maanden al belegen begint te worden, toch?

Wat ik eigenlijk meer jammer vind is dat men (haast) nergens meer een Hollandse Nieuwe vers van het mes kan kopen, ik bedoel schoongemaakt waar je bij staat. De haring wordt tegenwoordig 1 à 2 dagen of langer van te voren schoongemaakt, je kan dan ook  niet zien of dat wel goed en hygiënisch gebeurd en daarna wordt de haring in het gunstigste geval in de koeling bewaard tot de ander dag(en), of erger soms ingevroren. Daarna wordt ze als verse haring op een groot plateau in de vitrine aan de klanten aangeboden. Niks vers. Vis van de andere dag of uit de vriezer mag men niet meer verse vis noemen.

Ik hou dus, als gezegd ook van vissen. Met vissen vangt men vis. Is toch bekend? Kijk maar naar het logo van de Staatsloterij (dat is vissen op het droge). Dus voor ik kan gaan vissen moet ik zelf aasvis gaan vangen of kopen bij de visboer. Als ik aasvis ga kopen ga ik naar een andere lokale visboer dan die van de Hollandse Nieuwe. Waarom? Omdat hij de juiste vissoort heeft en "vers" zoals ik ze vers moet hebben. Nou ja vers, ze liggen soms op ijs maar vaak is het ijs gesmolten en liggen de visjes in het water(daar horen ze wel, maar niet in de winkel als ze reeds overleden zijn). Hierdoor krijgen ze een bepaalde geur, als u begrijpt wat ik bedoel. Nu die geur is in dit geval niet verkeerd. Ik eet ze niet zelf maar de vis waar ik op vis, de snoek, komt o.a. op de geur af. Mooi meegenomen in dit geval. De laatste keer dat ik ging voor aasvis bleek deze visboer te zijn vertrokken.

Echter niet uit vrije wil vertrokken. Ik hoorde dat hij naast het verkopen van vis ook Wiet verhandelde en dit  boven de viszaak verbouwde en deze Wietplantage is door de politie opgerold. Nu begrijp ik ook waarom hij in vis handelde en waarom deze vis zo stonk. De visgeur moest de geur van de Wietplantage verdoezelen. Heeft helaas, voor hem, heeft het niet gewerkt. Zo zie je maar, de ene visboer is de andere niet. Schoenmaker blijf bij je leest.