Welkom » Allerlei » VOEDING - GEZONDHEID

Voeding-gezondheid

In deze rubriek vindt u tips voor een goede gezondheid.

Een gezond lichaam bevordert een gezonde geest en draagt bij aan een prettiger en vitaler leven. Je gezondheid verbeteren is daarom geen overbodige luxe. Een goede gezondheid is onmisbaar. Je zult al snel merken dat zodra je op je gezondheid gaat letten, je motivatie en enthousiasme toe zullen nemen wanneer je resultaten boekt.

Roken, drugs, regelmatig drankgebruik, te vet eten en te weinig slaap schaden je gezondheid . Er zijn echter nog heel wat zaken die je kunt toepassen voor een betere gezondheid. Soms kun je met wat kleine veranderingen je leven beter, gemakkelijker, leuker en gezonder maken.

                                                                      GEZELLIG UIT ETEN??? 

Een uitsmijter - BERENgoed???

Een uitsmijter bestaat uit 2 boterhammen met daarop ca. 2 plakjes ham en 2 gebakken spiegeleieren. Zo eet ik die al meer dan 50 jaar in de Nederlandse (weg)restaurants.

Wat schets mijn verbazing, onlangs bestelde ik een uitsmijter in een z.g.n. BEREN-restaurant in Leerdam. U kent die keten wel, heeft meerdere vestigingen hoofdzakelijk in het westen van het land.

Wat wilt u voor een uitsmijter vroeg de “gerant” met kaas, kaas en ham of alleen ham. Ik bestelde alleen met ham. Uitsmijter werd geserveerd met een plukje droge slablaadjes zonder verder garnituur of sausje. De eieren waren totaal door gebakken, ik bedoel zelfs de eierdooiers waren hard gebakken i.p.v. zacht vloeibaar zoals dat hoort te zijn bij een uitsmijter. Echter mijn grootste verbazing kwam bij het afrekenen. Voor de ham op de uitsmijter werd een extra 0,50 euro in rekening gebracht. Het moet niet gekker worden, niet dat ik door 0,50 euro failliet ga, maar voor de ham op een uitsmijter extra te gaan rekenen is absurd en hoogst onzakelijk. Nog even en dan moet je voor de eieren op de uitsmijter extra  gaan betalen. Wat een zielig restaurant is dit, daar kom ik dus nooit meer. Kwam toch al haast nooit in deze restaurants maar deze keer kwam het zo uit.

Als je nu slim wilt zijn als restaurateur dan stop je deze 50 cent, als je die zo hard nodig hebt, in de prijs van de uitsmijter, maar ga je 2 plakjes ham niet apart op de rekening zetten. Hiermee heeft dit restaurant zich zelf gediskwalificeerd.

 

BelangrijkeVitaminen zijn o.a.: B3  -   B12  -  K  -   C

Vitaminen zijn net als mineralen stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie.

Het lichaam kan zelf geen vitamines maken, met uitzondering van vitamine D, maar dat is niet voor iedereen, en onder alle omstandigheden voldoende. Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben.

Vitaminen krijg je in kleine hoeveelheden binnen via eten. Dat kan variëren van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Het lichaam kan zelf geen vitamines maken, behalve kleine hoeveelheden vitamine k in de darm. Ook kan het lichaam bepaalde voorlopers van vitamines uit de voeding, zoals de provitamine A carotenoïden en provitamine D omzetten in respectievelijk vitamine A en D. In geval van vitamine D gebeurt dat in de huid onder invloed van zonlicht. Deze hoeveelheden zijn echter niet voor iedereen, en onder alle omstandigheden voldoende.

IndelingEr zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. Dat zijn de vitamines A, C, D, E, K en 8 soorten vitamine B, namelijk: B1 ( thiamine), B2 ( riboflavine), B3 ( niacine), B5 ( pantotheenzuur), B6, B8 ( biotine), foliumzuur (B11) en B12.

Vitaminen zijn in te delen in vitamines die in water oplosbaar zijn en vitaminen die in vet oplosbaar zijn.