Welkom » Allerlei » Voodoo

VOODOO IS EEN RELIGIE

Ik ben in contact gekomen met voodoo tijdens onze vakantie op de Dominicaanse Republiek. Tijdens een excursie vertelde de gids er over en nam ons mee naar een z.g.n. heksenwinkeltje. Daar waren allerhande voodoo (heksen) zaken te koop. Het winkeltje stond in een achteraf straat en stond barstens vol met flesje, potjes, doosjes met allerhande attributen en mengseltjes, poeders, drankjes, zaken op sterk water? Zoals dieren penissen en teelballen gemalen organen en kruiden en niet te vergeten de voodoo poppetjes natuurlijk. 

 

Voodoo Religion

I came in contact with Voodoo during our holiday at the Dominicans Republic. During one of our excursions the guide told us about it and toke us to a so called “witchshop”. They had all kind of Voodoo(witch) things for sale. The shop was located in an out-of-the-way alley and was loaded with small bottles, boxes, jars with all kind of attributes and mixtures, powders and things at alcohol, like animal penises, testicles and grind organs and herbs and of course the Voodoo dolls.

Onze gids, een Belg, bleek inmiddels ook heilig te geloven in deze religie, want voodoo gaat door voor een religie. Dat hij inmiddels ook  een gelovige is zal wel komen omdat hij inmiddels aan zijn achtste vrouw bezig is, of moet ik zeggen met zijn achtste bezig is en zijn elfde kind in de maak was. Hij vertelde ook dat tijdens bepaalde voodoo processies, de mensen met opgegraven lijken lopen te sjouwen. Beweerde bij hoog en bij laag het zelf gezien te hebben, dus als een Belg dat beweert is het ook zo?! toch? 

Iedereen heeft weleens  gehoord van voodoo en dan meestal  alleen via de bekende  voodoo poppen. Er gaat echter veel meer schuil in deze mysterieuze religie. Oorspronkelijk is voodoo in West Afrika ontstaan, o.a. in de landen Togo en Benin. Via de slaven is de West Afrikaanse voodoo  op Haïti en andere Caribische landen terechtgekomen. En zo ook in de Dominicaanse republiek.Bij deze volken heeft zich door de loop der eeuwen heen een wereldbeschouwing ontwikkeld, met geloof in een schepper, met goden en godinnen, voorouders en geesten.Zij geloven in vele "geestwezens" die als bemiddelaars tussen God en de mensen beschouwd worden. Deze geestwezen worden Loa genoemd. Deze Loas hebben hogere krachten die zij  van God hebben ontvangen. Loa kun je zo’n beetje zien als de engelen bij het christelijk geloof. Verder zijn er priesters en priesteressen die via magische mengsels, die in potjes en flesjes worden gestopt, in bepaalde gevallen mensen ziek maken of zelfs doden. Dat gebeurt tijdens oorlogen of tegen mensen die de sociale regels overtreden, zeg maar niet in het gareel lopen.