Welkom » Reizen-Vakantie » Cruise met AIDA perla

Cruise op de AIDA perla

Omdat ik aan boord van een boot bij de geringste beweging van die boot zeeziek word, is een cruise nooit een optie voor ons geweest. Echter onlangs werd er een 5 daagse kennismakingscruise all inclusive aangeboden door de Duitse rederij AIDA met het nieuwe schip AIDAperla voor een zeer aantrekkelijke prijs. Omdat het om een beperkte reis ging, van Palma de Mallorca naar Barcelona en terug en het in dat zeegebied normaal een kalme zee is ben ik het risico van (niet) zeeziek worden aangegaan en ik ben inderdaad gelukkig ook niet zeeziek geworden. Dus een echte test is het niet geworden vanwege de kalme zee, maar we zijn wel gelijk verknocht aan het cruisen.

Reis en accommodatie
Wij zijn op 6 juni 2017 in Palma de Mallorca aan boord gegaan en hebben het schip 10 juni 2017, ook weer in Palma de Mallorca, verlaten. Tijdens het bezoek aan Barcelona zijn we niet van boord gegaan, omdat we Barcelona al diverse malen hebben bezocht en redelijk kennen, zeker de hotspots en op het schip nog wel veel nieuwe zaken voor ons te ontdekken waren zoals het zwembad met “wild”waterbaan en jacuzzi. In de zwembaden en jacuzzi's, alsook op de  zonnedekken kon men haast onbeperkt grote badhanddoeken krijgen, hetgeen toch wel heel plezierig en lux is.
Er zijn binnenhutten en buitenhutten al dan niet met of zonder balkon. Ik kan u adviseren een buitenhut te kiezen met balkon. Kost natuurlijk iets meer, dus dan maar iets langer sparen, maar je krijgt er veel voor terug. Je hebt constant uitzicht op zee of op de haven/terminal, daardoor beleef je de cruise veel intenser. Op het balkon staan 2 stoelen en een hangmat, heerlijk relaxen in zo’n hangmat en gelijk over zee kijken.

 

Vertrek
De afvaart van de boot was gepland op Dinsdag 6 juni 2017 om precies 24 uur. Als de boot in beweging wordt gezet gaat er een soort lichtshow van start en muziek, dat maakt e.e.a. indrukwekkend. Het schip zet zich uiterst langzaam in beweging, haast onmerkbaar, en vermeerderd vaart zodra hij buiten de haven is. Wij waren even voor 24 uur op dek 7 op het achterschip waar buiten de Lanai Bar was over gehele 38 meter breedte van het schip. Exact om 24 uur startte de muziek en lichtshow en kwam de boot in beweging. Iedereen staat dan aan de reling en ook op de tegenover liggende cruiseschepen en maar zwaaien naar elkaar. Wel grappig om te beleven, lijkt wel of je gaat emigreren en niet meer terug komt.

 

Eten 

Wij hebben uitsluitend in de buffet restaurants gegeten, omdat de ala cart restaurants meestal vol geboekt waren. De bediening in de restaurants werd verzorgd door obers afkomstig uit de Filippijnen en enkele uit India. Waren zeer vriendelijk, soepel en correct. Drinken tijdens de maaltijden was onbeperkt, rode en witte wijn, bier, diverse frisdranken en water. Het eten was van uitstekende kwaliteit en telkens volop aanwezig met veel specialiteiten en vis. Wat ons wel op viel was dat er nergens Duitse(talige) bemanning te bekennen viel en zeker niet in op service/bedienings plaatsen, restuarants, bars, e.d.. Het Duits van de Philipijnse bediening was zeer beperkt tot wat algemeenheden. De enige die Duits sprak was de presentator in het theater, "Der Stephan", echter die sprak weer dermate snel dat je het daardoor weer moeilijk kon volgen. Met het feit dat er ook andere nationaliteiten dan Duitsers aan boord waren werd totaal geen rekening gehouden. Typisch Duits, toch?

Bouw
Dit nieuwe cruiseschip AIDAperla van AIDA Cruises is gebouwd in Japan en in 2017 te water gelaten. De boot is op 27 april 2017 in Nagasaki overgedragen door haar bouwer Mitshubishi Heavy Industries (MHI).
Hierna is het schip via Singapore, waar 400 man bemanning aan boord gingen en 50 containers met goederen zoals o.a. glaswerk, bestek, servies en veel meer. Daarna zette het 12e schip in de vloot van de Duitse rederij koers naar de Middellandse Zee.

Afmetingen
De AIDAperla is dus een gloednieuwe boot van 124.500 brutoton, 300 meter lang en ca. 38 meter breed en heeft 18 dekken. Aantal passagiers 3250 en bemanning 900. 1643 hutten, 12 restaurants met totale oppervlakte van 5840 m2., 14 bars. Hoogte schip is 54m en diepgang 8 meter.

Voor ons was de trip een volledige nieuwe (vakantie) ervaring, nooit gedacht dat een schip zo mooi en groot kon zijn.

Voorzieningen
Er is aan boord o.a.:
▪ miniclub voor baby’s vanaf 6 maanden
▪ een beachclub dat overdekt kan worden met uv-doorlaatbaar materiaal dat ‘s avonds ook als sterrenhemel kan dienen
▪ een AIDAplaza waar geshopt kan worden en barretjes zijn, met avondentertainment
▪ een Theatrium met een volledig ronde tribune en twee etage's balkons 
▪ Lanai hutten met een eigen privé wintertuin
▪ specialiteiten restaurants (reserveren verplicht) als French Kiss, Casa Nova (Italiaans)   en een kookschool met excursies waarbij ingrediënten op de plaatselijke markt gekocht worden en daarna bereid.
▪ Vier buffetrestaurants waaronder het bekende Marktrestaurant, Bella Donna, East en het nieuwe Fuego. 

 

Verder o.a.,
-Entree schip en welkom is op dek 3
-Receptiekantoor met 5 loketten en een robot die je informeert(dek 4)
-Volledige Fitness ruimte
-Champagne bar Spraybar - Moët & Chandon
-Tappas bar
-Nachtclub Nightfly
-Casino
-Kookstudio
-Fotostudio

-Poolbar

-Lanai buitenbar op het achterdek.

Scheepstechniek

Het schip beschikt over de modernste, energie efficiënte Azipod aandrijvingssystemen die significant bijdragen aan de vermindering van brandstof en de wendbaarheid van het schip verhogen. Een ander nieuwtje in de cruise-industrie is de inzet van Mitsubishi Air Lubrication Systems (MALS). Deze moderne technologie laat het schip op een tapijt van luchtbelletjes vooruit glijden, waardoor het brandstofverbruik aanmerkelijk verminderd. Het volledig nieuwe boegdesign draagt daaraan ook bij. 

 

Gezagvoerder
Kapitein Boris Becker (36) zal de eerste kapitein worden van de AIDAperla.(P.S. kan niet tennissen). Eerder was hij ook eerste kapitein van de nieuwe schepen AIDAluna en AIDAblu. Bovendien had hij de supervisie bij de bouw van de AIDAprima.
Becker is afkomstig uit Bremen waar hij ook zijn opleiding deed. In 2004 kwam hij in dienst van AIDA en klom hij op van officier tot jongste kapitein (destijds 30 jaar) ooit bij AIDA Cruises.

Vanaf 15 maart 2018 vaart het schip wekelijks van Rotterdam naar Hamburg, Southampton, Le Havre en Zeebrugge.

Animatie KidsClub

Zonnedek