Welkom » Reizen-Vakantie » Jamaica 2

Jamaica 2 - Het resort - het strand

Het resort het strand

Jamaica is na Hispaniola (Dominicaanse Republiek en Haiti) het tweede eiland in de Carïbische Zee die we voor een vakantie hebben bezocht en dat is uitstekend bevallen.

Was de Dom. Rep. al relaxt, de Jamaicanen stralen dat nog meer uit. De kreten “Yeaman” en “ No Problem” zijn niet van de lucht. En de lucht van Marihuana is ook steeds aanwezig, dus ……….. relax man! Het all inclusive resort van een Spaanse Groep was heel goed maar zeer luidruchtig en druk door de aanwezigheid van dollars strooiende Amerikanen en in mindere mate Canadezen. Deze mensen komen voor 4 dagen tot een week vakantie vieren en leven zich in die korte periode helemaal uit. Dat wij er voor 13 dagen waren (16 inclusief retourvlucht) vonden ze maar zeer apart. Maar dat komt doordat de Amerikaan beduidend minder vakantiedagen heeft dan wij, ondanks een gemiddelde werkdag van 10 uren. Het resort had twee zwembaden, 6 a la carte restaurants, verder was er ‘s-morgens, ’s-middags en ’s-avonds selfservice buffets, erg goed maar ook een beetje druk.
Het strand was perfect, mooi fijn zand, schoon met ruim voldoende ligbedden onder de palmbomen, dus geen parasols, heerlijk is dat. De constant aanwezige wind, ’s-avonds ging de wind liggen, wij overdag, maakte dat het in de zon met 30-35 graden C. goed uit te houden was. Voor de kust lag een lang gestrekt rif die de eerste brandinggolven tegen hield, waardoor er aan het strand nog maar slechts een heel kleine golfslag was. De zee liep heel geleidelijk af en was lauw koel. 


Een strand verkoper


Het strand werd bewaakt en dan voornamelijk tegen “strandverkopers” . Dit gedoe was heel vermakelijk, het proberen weghouden van de strandventers. Het strand(zand) is van het resort, dus verboden voor de strandventers, echter de zee is van iedereen. Dus wat deden die jongens, prima gasten en zeker niet agressief, zij liepen tot kniehoogte in het water langs het strand en brachten op die manier hun koopwaar aan de man. Prachtig vond ik dit. Het bewaakte zwemgedeelte, afgezet met touwen voorzien van gele drijvers/bollen, mocht niet bevaren worden. 


Ja deze jongens willen ook een boterham verdienen.


Wat deden de verkopers, voeren met kano’s/kajaks tot tegen de buitenkant van deze touwen en verkochten zo hun souvenirs. De bewakers op het strand stonden er eigenlijk voor joker en probeerden dat zo nu en dan te compenseren door ‘handelend” op te treden. Dat hield in dat ze naar de vloedlijn liepen en riepen dat ze weg moesten gaan. Sommige gingen ook even weg, anderen gingen door met de handel en negerden deze schijnvertoning.

The Pool

Een ander fenomeen dat wij hier niet kennen, althans ik niet, zijn thermosbekers/kannen. De Yankees, vooral in de “Pool”, waren bijna allemaal voorzien van thermosbekers van meer dan gemiddelde afmeting, ½ tot 1 liter schat ik ze zeker wel. Staan met ze allen tot aan hun middel bij elkaar in het zwembad en drinken constant uit de thermosbekers, al dan niet door een rietje. Deze thermosbekers zijn totaal overbodig om je drankje koel te houden, want je kunt onbeperkt en op elk moment een gratis en koeldrankje van je keuze bestellen, dus je hebt steeds vers. In die thermosbekers wordt je drankje minder vers, omdat het langer duurt om een ½ of 1 liter weg te werken dan een glas van normaal formaat. Waarschijnlijk zijn deze thermosbekers qua formaat aan het formaat van de Amerikanen zelf aangepast en is hiermee die grote afmeting verklaart(van die bekers dus). Wat zijn die mensen dik, onvoorstelbaar. Maar ja als je echt de hele dag door eet en drinkt en niet te weinig, kan dat ook niet anders. Sommige hebben denk ik 2 of 3 stoelen in het vliegtuig nodig en ik overdrijf echt niet. Zielig om te zien en soms al zo jong.