Welkom » Reizen-Vakantie » Jamaica 3

Jamaica 3 - Excursies

Blue Mountain- fruitplantage Sunvalley- Port Antonio en Rio Grande rafting 

Blue Lagoon

Tijdens ons verblijf op Jamaica hebben we twee mooie excursies gemaakt. Excursies zijn wel erg duur, 89 US $ en 139 US $ p.p. en een tweedaagse voor slechts 299,00 US $ p.p.. Maar wil je wat zien dan kan het niet anders, want op eigen gelegenheid vind ik geen optie. Je weet niet waar de hotspots zijn, slechte wegen, geen borden en gebrekkige auto’s. Benzine is wel goedkoop, ca. 111,00 Jam. dollars per liter, dat is ruim 1 euro. Waarom moet het hier dan zo duur zijn? Wij hebben twee mooie excursies gedaan.

1. De Blue Mountains

 (bezoek coffeeshop, zwemmen bij waterval, Maroon museum, Sunvalley- Plantation).
’s -Morgens 8.15 uur vertrokken we met een kleine bus met airconditioning voor 16 passagiers bezet met 8 mensen, dus lekker de ruimte. De gids was een aardige Nederlandse jonge dame die goed op de hoogte was met de leef situatie op Jamaica, omdat ze er zelf al enkel jaren woonde. Met de bus langs de kustlijn tot Buff Bay gereden, daarna ging het richting Blue Mountains. Er werd regelmatig gestopt bij diverse fotogenieke plekken om mooie plaatjes te schieten en ook voor verfrissingen/koffie(voor eigen rekening).

Zo was er een stop gepland bij een “coffeeshop”. In dit geval dus om echt koffie te drinken en eventueel een baaltje lokale koffie bonen aan te schaffen en niet dat andere, wat natuurlijk ook in ruime mate voorhanden was. Buiten werd wel geblowd.
Onderweg zijn we gestopt om een schooltje te bezoeken dat o.a. werd gesponsord door de Hostess van ArkeFly. Op het moment van ons bezoek werd er net les gegeven in hygiëne, handjes wassen e.d., alles heel aandoenlijk.


Gesponsord basis schooltje


De rit in de Blue Mountains in was niet geheel zonder risico, want er werd vanwege de smalle wegen, tijdens het passeren, echt op van de rand van de afgrond gereden. Een leuke stop gemaakt op ca. 1000 meter hoogte bij een soort hangbrug van betonijzer over een snel stromend riviertje. Over de brug ontstond er in het groepje voor ons enige commotie. Mensen kwamen terug gelopen. Wat was het geval, het bleek dat enkele Jamaicaanse dames zich in de rivier aan het baden waren en dit net als wij zonder kleding aan doen. Zij hadden geen enkele moeite met het feit dat wij daar liepen en wenkte dat we “gewoon” konden door lopen. Zijn wij westerse mensen niet gewend. Dit zijn nog natuur mensen. Kijk dit is pas echt het land beleven, toch?


Wassen en baden en.....? in de rivier


Verder op in de bergen was er de mogelijkheid om onder een waterval in een pool te zwemmen. Iedereen had zich daar op verheugd, lekker even verfrissen. Maar wat was het geval, bij het toegangspad naar de waterval stonden een aantal locale jongelui en die wilde eerst geld zien, voordat je er door mocht om te zwemmen. Hierdoor ontstond er een discussie met onze hostess, maar de jongens gaven geen krimp, we kwamen er niet door. Totdat de hostess een slimme zet deed. Ze zei tegen die knapen dat ze nu direct alle andere excursiebussen en touroperators ging bellende met de mededeling dat ze niet meer naar de waterval moesten gaan, omdat er toch niet meer gezwommen kan worden en er agressieve jongens staan die geld wilde hebben. Binnen 2 minuten werd de waterval vrij gegeven. Logisch anders zou er helemaal niemand meer komen en die jongens verkochten ook souvenirs e.d..


Maroon museum

Lunch van woudvoedsel in kalebassen


Na waterval ging het naar het Maroon gebied voor een rondleiding in een Maroon museum en daar werd ook de lunch gebruikt met uitgebreide toelichting over plaatselijk eetgebruiken met producten uit het woud. De lunch werd geserveerd in kalebassen gevuld met plaatselijk hapjes. Ook het drinken kwam in kalebassen en was een vruchten drank uit het woud, erg lekker en verfrissend. Na de lunch was er een muziekaal optreden met o.a. drums en dansen door de plaatselijke bevolking, maar al snel werden wij uitgenodigd mee te dansen en dat werd dan ook spontaan gedaan. Was heel leuk en gezellig. Maroons zijn nakomelingen van de slaven die ooit door de Spanjaarden zijn vrij gelaten. Hebben nog steeds een eigen stuk land waar ze wonen en leven.


Let's dance


 

De dag werd besloten met een bezoek aan de prachtige fruitplantage  "Sunvalley". Tijdens een wandeling door de tuin werd door de gids uitleg gegeven over de bomen en het fruit en werd je in de gelegenheid gesteld het fruit en sappen te proeven. Dit was een heel leuk en interessant gedeelte van de excursie, omdat je nu met eigen ogen en mond deze exotische bomen, bloemen en vruchten kon beleven.

 


2. PORT ANTONIO 

(Varen op en zwemmen in de Blue Lagoon, zwemmen en lunch op het strand bij Frenchman’s Cove. Rio Grande bamboevlot varen/raften).
Wederom werd er weer ’s -morgens 8.15 uur vertrokken met een kleine bus.  Het eerste doel was de Blue Lagoon, u weet wel waar de film Blue Lagoon met Brook Shields en Christopher Atkins deels is opgenomen. De film is duidelijk vernoemd naar de kleur van het water van deze lagoon, prachtig blauwe kleur. We hebben met een motorboot op de Lagoon gevaren en er kon in het prachtige blauwe water gezwommen worden. Rondom de lagoon hadden div. bekende artiesten/filmsterren een aardig optrekje laten bouwen. Verder weinig te beleven.


Strand Frenchman's Cove


De lunch kregen we op het strand van Frenchman’s Cove geserveerd en was heel smakelijk. De Frenchman’s Cove is in feite ook een blauwe baai, met als bijzonderheid dat er water uit een van de rivieren in stroomt. Dit was goed voelbaar tijdens het zwemmen, dan voelde je een duidelijk koude onderstroming. Heel apart!


3. RIO GRANDE RAFTING 


Kleine stroomversnelling


Na de lunch zijn we naar de Rio Grande, de grootste rivier op Jamaica, gereden waar we met een bamboo vlot op de rivier hebben gevaren/geraft?. De tocht duurde 2 uur en was een bijzondere en interessante ervaring. Je zat comfortabel met zijn tweeën op een bamboo bankje met kussens. Voor op het vlot stond de kapitein, in ons geval was dat Leroy, met een lange bamboo stok te sturen. Dat was nog een behoorlijk zwaar karwei, terwijl wij lui relaxt zaten te zitten en al het moois om ons heen bekeken. De jungle om ons heen was heel indrukwekkend en soms schat ik wel 30 meter hoog en het wekte de indruk alsof je in de binnenlanden van b.v. Papoea Nieuw Guinea was en zo heet was het er ook. Het besturen van het vlot was toch een heel vermoeiend karwei in die hitte en dan ca. 2 uur lang. Aan de oever werd op sommige plaatsen door vrouwen de was gedaan. Prachtig, niks geen wasmachine, het water is kraak helder en het stroomt, dus alles spoelt prima schoon. Als u eens naar Jamaica gaat is dit een aan te bevelen excursie.