Welkom » steden » AMERSFOORT

Amersfoort het bezoeken waard

Koppelpoort

Intro:

De stad en gemeente Amersfoort ligt in het oosten van de Nederlandse provincie Utrecht en heeft 153.773 inwoners. De inwoners van Amersfoort worden Amersfoorts genoemd. Het is in bevolkingsaantal de tweede stad van de provincie Utrecht en de veertiende van Nederland. Amersfoort is nu niet direct de meest swingende stad van Nederland, maar wordt wel onderschat wat betreft toeristische aantrekkelijkheid, onbekend maakt onbemind. De groeistad Amersfoort vervult een economisch en regionale functie met een sterk gegroeid bedrijfsleven. Het heeft een van de grootste spoorwegknooppunten van Nederland en is een belangrijke garnizoensstad. De binnenstad heeft grachten en oude panden en ziet er typisch middeleeuws uit. 

 

Amersfoort winkelstad

  1. Als hiervoor reeds gezegd Amersfoort is niet de suffe stad als waarvoor het weleens door gaat. Amersfoort heeft drie treinstations en waaronder Amersfoort Centraal op loopafstand van het gezellig centrum van Amersfoort, waar het uitstekend winkelen is.  Er zijn verschillende winkelgebieden in Amersfoort zoals Amersfoort Centrum, Emiclaer, Vathorst Centrum, en verschillende (kleinere) buurtwinkelcentra. Er is dichtbij het centrum een nieuw winkelgebied gebouwd, het Eemplein, waar onder andere een Saturn en een Pathé bioscoop staan. Ook heeft Amersfoort een IKEA, die vlakbij de A1 in Amersfoort Vathorst ligt en goed met het openbaar vervoer bereikbaar is.
    In Amersfoort kun je terecht voor leuke winkels, gezellige terrassen, de bioscoop, et cetera. Het winkelgebied van Amersfoort bestaat uit één lange straat, de Langestraat, en verschillende pleintjes zoals de Beestenmarkt en het Sint Jorisplein. Leuke restaurants en terrasjes zijn te vinden op de Hof, het Lieve Vrouweplein en de Groenmarkt. Daar kun je leuk shoppen, een drankje drinken of lekker gaan lunchen. Verder zijn er diverse interessante museums.

Amersfoortse Kei

De Amersfoortse Kei

 

Op 7 juni 1661 trekken zo’n vierhonderd inwoners van Amersfoort, op initiatief van jonkheer Everard Meyster, een enorme kei op een slee naar de Varkensmarkt. De stad dankt aan deze geschiedenis de bijnaam ‘Keistad’ en inwoners van de stad zijn lange tijd ‘keitrekkers’ genoemd. De Amersfoortse Kei heeft een hoogte van twee meter en een omtrek van ruim vijf meter.

In 1953 werd de kei op zijn huidige plek aan de Stadsring geplaatst.
In de jaren zeventig begonnen de jaarlijkse Keistadfeesten. Een aantal keren werd die besloten met het door de stad trekken van “keien” uit diverse Europese landen. Amersfoort heeft daar nog een aantal grote stenen aan overgehouden, die in het plantsoen aan de Stadsring liggen uitgestald. De Amersfoortse Kei weegt 7157 kg, heeft een hoogte van 2 meter en een omtrek van 5,25 meter.

 

Het Centraalstation Amersfoort

Amersfoort heeft een van de grootste spoorwegknooppunten van Nederland en daardoor is de stad van uit alle windstreken goed te bereiken.  Het Station Amersfoort NCS werd in 1863 aan de lijn Utrecht – Amersfoort – Zwolle geopend. Na ingebruikname van nog twee spoorlijnen moest er een tweede  station in Amersfoort komen. In 1889 opende het extra station, Station Amersfoort Aansluiting.  In 1901 werd op de huidige locatie, een nieuw station gebouwd. Deze lag iets verder van het centrum. Dit uit 1901 daterende stationsgebouw werd in 1997 door nieuwbouw vervangen. Het eerste NCS Station uit 1863 staat er nog steeds en is te zien vanuit de trein bij vertrek of aankomst in de richtingen Zwolle, Apeldoorn of Barneveld.  
Vanaf het station is het ongeveer een 15 minuten lopen naar het centrum. Vanaf de voorzijde gaat u richting Stationsplein en Stationsstraat die over gaat in de Van Asch van Wijckstraat en Molenstraat. Via de Bollebruggang loopt u het centrum van Amersfoort in.

 

Onze Lieve Vrouwetoren

Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren de op twee na hoogste laat-middeleeuwse toren van Nederland. De trots van Amersfoort is de bekendste blikvanger van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. De locatie van de toren vormt het kadastraal nulpunt van Nederland.
Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren vindt u het Lieve Vrouwekerkhof(plein). Dit is het historisch en cultureel toeristisch hoofdkwartier van de binnenstad van Amersfoort met een groot aanbod van activiteiten zoals de torenbeklimmingen, rondvaarten, het toeristentreintje,  stadswandelingen, themawandelingen en stadstour per Citytuk. 

Het laatgotische bouwwerk is precies 98,33 meter hoog (gemeten tot aan de haan) en reikt hoog boven de binnenstad uit. Het is daarmee één van de meest in het oog springende monumenten in de stad. Oorspronkelijk hoorde de toren bij een in de 18e eeuw verdwenen kerk. De toren is het referentiepunt van de Nederlandse kaartprojectie van de Rijksdriehoekmeting, met coördinaten (+155 000 m +463 000 m).

 

De eerste kapel op deze plaats werd in de veertiende eeuw gebouwd. Deze werd in de vijftiende eeuw vergroot tot een driebeukige kruiskerk. Wanneer de toren precies werd gebouwd, is niet bekend. Men neemt aan dat de bouw kort na het Mirakel van Amersfoort in 1444 is begonnen en omstreeks 1470 werd afgerond. De officiële gegevens van de bouw gingen verloren in 1579 toen de protestanten tijdens de reformatie en de beeldenstorm grote delen van het archiefmateriaal vernietigden. De protestanten namen de toren, die toen nog verbonden was met een kerk, over van de katholieken.

De koppelpoort

De Koppelpoort, het visitekaartje van historisch Amersfoort, is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort, de enige in Nederland. Deze stamt uit ca 1425 en maakt deel uit van de tweede omwalling van de stad. De combinatie van water- en landpoort maakt het bouwwerk van de Amersfoortse koppelpoort tot een bijzonder geheel. De poort, die zich aan de noordwestkant van de binnenstad bevindt, dateert uit het begin van de vijftiende eeuw. In 1885 en '86 is de poort onder leiding van Pierre Cuypers gerestaureerd. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Oost-middelnederlands woord coppel wat gemeenschappelijke weide betekent. Het gebied buiten de Koppelpoort was een gemeenschappelijk gebied. De naam duidt dus niet op het feit dat de poort twee functies heeft.

Tredmolen Koppelpoort

Stadsmuur

Aan het begin van de vijftiende eeuw was Amersfoort haar stadsmuur ontgroeid en was het tijd voor een tweede verdedigingsring rondom de stad. Een nieuwe poort over de rivier de Eem moest de toegang tot de stad beschermen. De watertoren was via de stadsmuur verbonden met een naastgelegen landpoort. Een zware valdeur sloot de poort af en reguleerde bovendien de waterstand in de stadsgrachten. De valdeur werd bediend met een dubbele tredmolen, die overigens nog steeds aanwezig is. Opvallend element van de Koppelpoort zijn de uitkragende hoektorentjes ter flankering. Bovendien is de poort voorzien van een barbacane. Een barbacane is een verdedigingswerk dat voor de stadsmuur ligt.

Rondleiding 

In zo’n 30 minuten ontdekt u alle ‘geheimen’ tijdens een complete rondleiding in en bovenop de poort; een verrassende ervaring! Dit is exclusief en uitsluitend mogelijk onder leiding van een gids van Gilde Amersfoort. U kunt zelf ervaren wat een raddraaier is en wie in één van de tredmolens gelopen heeft, ontvangt het Raddraaierscertificaat! Ook voor kinderen heel spannend en interessant!

 

DierenPark Amersfoort 

Ingang DierenPark Amersfoort

Het begin

Op 22 mei 1948 startten de twee oude schoolkameraden, Piet Knoester en Wim Tertoolen DierenPark Amersfoort (toen nog als Dierenpark Birkhoven).  Wim’s vrouw, Jo, speelde ook een grote rol in het bestaan van de dierentuin. Dat het park een succes is, bleek al snel. Het eerste jaar bezochten 5.000 bezoekers het park (tegen een entreeprijs van 40 cent!). Het tweede jaar wist het park al 40.000 bezoekers te trekken en werden de eerste abonnementen verkocht. Aanvankelijk was het een heel klein park met een aap, een kraagbeer, een kameel en wat kinderboerderijdieren. In de jaren daarna kwamen de eerste roofdieren en in 1956 de olifanten Indra en Rani uit Thailand.  Inmiddels waren er ook ruim tachtig apen, verdeeld over 20 soorten te zien.

In 1979 werden twee spierwitte leeuwtjes geboren, maar bij het opgroeien bleken ze toch een normaal gekleurde vacht te krijgen. In 1982 werden zeven jachtluipaarden geboren. In 1988 onderging het park een aanzienlijke uitbreiding. De Ark van Amersfoort werd geopend en het savannegebied werd aangelegd. Het park heeft thans een oppervlakte van ca. 14 ha; er leven meer dan honderd verschillende diersoorten en er komen per jaar ongeveer 650.000 bezoekers. Dierenpark Amersfoort is vooral in trek bij gezinnen met jonge kinderen. Er is veel gedaan om het jonge bezoekertjes naar de zin te maken. Niet in de laatste plaats door drie speeltuinen.

DierenPark Amersfoort een modern en vooruitstrevend park

Dat DierenPark Amersfoort een modern en vooruitstrevend park is blijkt o.a. uit de invoering van een automatische voercomputer die te besturen is met een mobiele telefoon. De beren en chimpansees in DierenPark Amersfoort moeten voortaan beter hun best doen om voedsel te scoren. Het dierenpark introduceert als eerste Nederlandse dierentuin een automatische voercomputer die te besturen is met een mobiele telefoon. De 'Feedpod', een uitvinding uit Ierland, slingert het eten op willekeurige tijdstippen het verblijf van de beren en chimpansees in. 

Verzorgers kunnen het apparaat vooraf programmeren. Met hun telefoon bepalen ze de hoeveelheid voedsel en het aantal voermomenten per dag. "Het voordeel is dat de dieren veel minder de connectie leggen tussen het voer en de verzorgers", Bovendien moeten de beesten nu altijd op zoek naar hun maaltijd, net als in de natuur. Het gaat om een experiment. Het dierenpark bekijkt op welke plekken de voercomputer het best tot zijn recht komt.

DinoPark Amersfoort

Tyrannosaurus Rex - Vleeseter

Terug in de tijd, terug naar de Tyrannosaurus rex
Een van de leukste en interessantste attracties is het Dinopark. Vooral de jeugdige bezoekers vinden dit heel spannend en interessant. In DinoPark Amersfoort maakt je een reis door de tijd en kom je in een bos vol dino’s terecht!

Plateosaurus - Planteneter

Ontdek ruim zeventig levensgrote dinosauriërs, test of jij sneller bent dan de gevaarlijke T-rex en zweef mee met vliegende dino’s. De opvallende Brachiosaurus is twaalf meter hoog en zeker 27 meter lang dus die kun je niet missen. Ben jij een echte dinokenner? Help dan mee een dinoskelet op te graven als een echte archeoloog. Schrik niet, in het DinoPark sta je ook oog in oog met levende dino’s zoals indrukwekkende reuzenschildpadden en de kleurrijke helmkasuaris.

Musea

Amersfoort heeft een flink aantal musea waaronder het bekende Mondriaanhuis en verder o.a.: Museum Flehite, Sterrenwacht Midden Nederland, Kunsthal KAdE, Cavaleriemuseum en Het Knopjesmuseum en meer.

Mondriaanhuis.

Bezoek het geboortehuis van Schilder Piet Mondriaan (1872-1944) in Amersfoort en maak kennis met de persoon achter de beroemde kunstschilder. Een van zijn eerste, destijds nog realistische werken kun je bewonderen in de Schatkamer.

Museum Flehite

In Museum Flehite worden alleen zaken getoond die iets met Amersfoort te maken hebben uit het verre verleden maar ook recente zaken zijn te zien. Je kunt de geschiedenis van Amersfoort ook zelf in de in de oude binnenstad ontdekken. Je kunt door diverse arrangementen te boeken kennis maken met Amersfoort en ook de binnenstad.

 

Sterrenwacht Midden Nederland

In 1987 is de Sterrenwacht Midden Nederland opgericht door 80 leden, die nu maandelijks lezingen organiseren en men kan ook naar de zon of sterren gekeken worden. Er wordt door de leden met veel kennis enthousiast uitleg gegeven. Sterrenwacht Midden Nederland is geschikt voor het hele gezin van alle leeftijden en schoolreisjes. 

 

Kunsthal KAdE
Kunsthal KAdE is een museum voor moderne kunst. Doordat er geen permanente tentoonstelling is, maar alleen werkt in bruikleen, maakt het museum interessant om later nogmaals te bezoeken. Vooral om het feit dat KAdE regelmatig grote internationale tentoonstellingen heeft. Kunsthal zit in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

 Cavaleriemuseum
Ontdek de cavalerie van Nederland in het Cavaleriemuseum in Amersfoort. Het museum is gevestigd in de Bernhardkazerne en is onderverdeeld in drie stukken. Luister naar een historische introductie, maak kennis met de paardentijd, de periode van machines en ontdek de ontwikkeling. Cavaleriemuseum in Amersfoort is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.