Welkom » steden » DINANT

Dinant, Romantische stad aan de Maas.

 

Dinant ligt in de België in de provincie Namen aan de Maas. De stad ligt ingesloten tussen de Maas en het omliggende heuvellandschap en strekt zich uit op beide oevers van de Maas. Ingeklemd tussen rotsen en de rivier heeft de stad een langgerekt karakter, daarbij is de stad niet groot. Het heeft een relatief klein centrum. Beide stadsdelen worden verbonden door de brug Charles de Gaulle. De stad heeft tijdens de middeleeuwen en de eeuwen erna altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van de Maas. belangrijke attracties in Dinant zijn o.a. rondvaartboten de Citadel, en het huis van Adolph Sax.

De Maas komt uit Frankrijk

De Maas.

Wie op een leuke relaxte manier de stad wil bezichtigen kan dit doen op één van de vele rondvaartboten die er vanaf Dinant vertrekken. Tijdens deze rondvaarten krijg je een prachtig zicht op de stad Dinant en de omliggende dorpen te zien. Veel van deze rondvaarten varen ook langs de plaats waar de Lesse in de Maas stroomt. Vooral het zicht vanaf de Maas op de rots Bayard is prachtig vanaf de Maas.
Dinant en de Maas hebben een haat liefde verhouding met elkaar. De Maas heeft de stad veel voorspoed gebracht door de jaren heen, maar ook voor problemen gezorgd door meerdere keren te overstromen, waardoor delen van de stad werden verwoest. In 1466 bestormde Karel de Stoute de stad en heeft toen 800 koperslagers twee aan twee aan een gebonden en in de Maas gegooid, om zodoende de belangrijkste rijkdom van de stad uit te roeien. Recente incidenten met de Maas waren toen een touringcar de Maas in reed en de inzittende bijna verdronken. In 2012 stortte een vlonder tijdens de jaarlijkse badkuipen Regatta in en 300 mensen vielen in de Maas.

Dinant stad van de Sax

In Dinant is de uitvinder van de Saxofoon geboren Adolphe Sax en ze zorgen er wel voor dat je na een bezoek aan de stad dit nooit meer zal vergeten. Zo staan er op de Charles de Gaulle-brug aan beide zijden een rij felgekleurde saxofoons, is er het Huis van de Sax in de Rue d’Adolphe Sax en staat er een grote replica van een saxofoon op het Patrie d’Adolphe Sax.  Adolphe Sax is in Dinant geboren op 6 november 1814 en heeft er de eerste jaren van zijn leven doorgebracht. Het grootste deel van zijn leven bracht hij echter in Parijs door, waar hij in 1894 stierf. In de Rue d’Adolphe Sax wordt Adolphe Sax herdacht met een bronzen standbeeld zittend op een bankje voor het Huis van de Sax. In dit Huis van de Sax kan men een interactieve manier kennis maken met de saxofoon. Zo kan men er naar de verschillende soorten saxofoons beluisteren en kan men er aan aantal muziekstromingen beluisteren waar de saxofoon en belangrijke rol inspeelt. Dit Huis van de Sax is iedere dag geopend en gratis te bezoeken.

 

De abdij van Leffe

De abdij van Leffe ligt net iets buiten Dinant in het dorpje Leffe. Deze abdij is hier in de 12de eeuw gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. Vanaf 1240 heeft men hier het Leffe bier gebrouwen al waren de Norbertijnen alleen in naam eigenaar van de brouwerij. De abdij van Leffe is in de loop der jaren meerdere keren vernield en wederom opgebouwd. In de 18de eeuw werd het klooster verwoest en ontruimd door de revolutionairen. Het zou duren tot het begin van de 20ste eeuw tot de abdij weer gerestaureerd zou worden en zijn originele functie terug zou krijgen. Het Abdijbier van Leffe wordt tegenwoordig door de brouwerijketen Ab InBev gebrouwen.

 

Rots Bayard

Als u vanuit het zuidelijke richting Dinant binnen rijdt moet u langs de Rots Bayard. De rots dankt zijn naam aan de mythe van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen. Volgens de mythe is de scheiding tussen de twee rotsformaties ontstaan doordat de het ros Beiaard, die werd achtervolgd werd door keizer Karel, door de rotsformatie heen sprong en hiermee de scheiding teweegbracht. In werkelijkheid is de scheiding tussen de twee rotsformaties gemaakt door de troepen van Lodewijk de 14de die hiermee de toegang tot de stad vereenvoudigden. Tegenwoordig loopt de doorgaande weg richting het historische centrum van Dinant tussen deze twee rotsformaties in. Dit kan voor brede auto’s even voor een spannend momentje zorgen. De maximale breedte van de doorgang is 2,7 meter.

 

De Citadel van Dinant

Hoog boven Dinant vindt men de citadel. De citadel van Dinant is een groot verdedigingsbouwwerk gebouwd door de Nederlanders in de 18e eeuw. De citadel bepaald al eeuwen het aanzicht van de stad en torent als een grote beschermheer boven de stad uit. De citadel is te bereiken vanuit de stad via een 408 treden tellende trap of met de kabelbaan. De Citadel is gebouwd op de resten van een vroegere kastelen die hier stonden. Na de bouw van de citadel werd het bouwwerk alleen nog bewoond door soldaten. De citadel bestaat uit een aantal vertrekken die als onderdak voor de soldaten diende, wapenopslagplaatsen en kruitkamers en een aantal zeer dikke muren met schietgaten erin om de vijand te kunnen bestoken. Op strategische plaatsen in de citadel staan enorme grote kanonnen opgesteld. De citadel bepaald al eeuwen het aanzicht van de stad en torent als een grote beschermheer boven de stad uit. Op de plaats van de citadel stond in eerdere eeuwen het kasteel van de heren van Dinant. In tijden van nood zocht de bevolking hier zijn toevlucht.