Welkom » steden » GORINCHEM

Gorinchem

Gorinchem is de Parel onder de Nederlandse vestingsteden

Misschien niet de bekendste maar wel de mooiste met een rijke historie. Andere vesting steden, zoals Naarden bijvoorbeeld zijn landelijk bekender. Reden hiervan is veel meer promotie vanuit de Regio Amsterdam, dat altijd al de boventoon heeft gevoerd. Maar echt de mooiste en interessantste vestingstad is Gorkum met zijn wapenspreuk: “Fortes creantur fortibus” of te wel: “Sterken brengen sterken voort” Deze wapenspreuk is ontleend aan het devies van de Heren van Arkel, begin 13e eeuw tot in 1412.

Vesting Gorinchem

Dalempoort en  molen De Hoop

Luchtfoto Gorinchem

De vesting dateert van eind 13e eeuw toen werd de stad ommuurd. De vestingwal zoals hij er nu uit ziet met zijn 11 bastions dateert van 1609. De vestingwallen zijn nog bijna volledig intact en ik kan u een wandeling er over van harte aan bevelen. Het is een uurtje lopen en zeer afwisselend.
Neemt u eens de moeite en maak een dagtripje naar Gorinchem, fantastich gelegen en omgeven door rivieren en kanalen. Gorinchem ligt landelijk centraal en u kunt er komen via de A15 van uit oostelijke en westelijk richting en via de A27 van uit noordelijke en zuidelijke richting of neem de trein. Kan niet missen. 

Peterbrug over de Lingehaven

Hoge brug Grote Merwedesluis

Vakantieschip Henry Dunant

Gorkum ligt direct aan de rivier de Merwede tegen over het punt waar de riviernaam de Waal over gaat in de naam Boven Merwede en samen komt met de (afgedamde) Maas. Precies op deze 3 sprong tegenover het vesting stadje Woudrichem(Woerkum) ligt ook het Slot Loevestein, beiden te zien vanuit Gorinchem.

Het landelijke riviertje De Linge stroom in Gorinchem via de Lingehaven en de Lingehavensluis naar de Boven Merwede. De Lingehaven ligt midden in de stad en is een jachthaven voor de pleziervaart. Direct achter de Lingehaven loopt de winkelpromenade De Langedijk die weer uit komt op de Hoogstraat ook winkelpromenade.

Het Merwedekanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal vanaf Utrecht met de Boven Merwede bij Gorinchem. Via dit kanaal krijgt de beroepsvaart door de Grote Merwedesluis toegang tot de Boven Merwede. De sluis heeft een schutlengte van 120 meter, is wijd 12 meter met een kolkbreedte van 24 meter.

Buiten de Waterpoort

Buiten de Waterpoort

Kerktoren van de Grote Kerk

Naast Buiten de Waterpoort ligt het Wilhelmina park, geschonken door Koningin Wilhelmina aan de bevolking van Gorinchem en ligt, zoals de naam reeds zegt, buiten de waterpoort, direct aan de Merwede. Vanaf hier heeft men een prachtig gezicht op de Merwede, Slot Loevestein en Woudrichem. Regelmatig leggen hier rivier Cruise schepen aan voor een bezoek aan de stad. Een vaste aanleg plaats hier heeft de vakantieboot van het Rode Kruis, De Henry Dunant.

Hendrick Hamel

Een andere plaatselijke beroemdheid is Hendrik Hamel of Hendrick (Gorinchem 1630 - Gorinchem, 12 februari 1692) was een Nederlands zeevaarder. Hij is vooral bekend geworden door zijn reisverslag en is in Europa tijdenlang de enige bron van informatie geweest over Korea. Hoewel hij tegenwoordig door het Nederlandse volk bijna vergeten is, eren de (Zuid-)Koreanen hem als een nationale held omdat hij hun land bekendheid gaf in het Westen. De VOC-boekhouder stapte in 1653 in Batavia aan boord van het schip 'De Sperwer' voor een korte tocht naar de Japanse handelspost Deshima. Door de plotseling oprukkende storm sloeg het schip kapot op een onbekende kust: die van Korea bleek te zijn. Van de 64 opvarenden overleefden 36 de schipbreuk.
Eind 2009 is in Gorinchem het Hamelhuis geopend met een museum, een galerie, een bezoekersruimte, een winkel en een Koreaanse tuin. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.