Welkom » steden » GRONINGEN

Groningen

De Martinitoren op de Grote Markt

Martinitoren

Het eerste wat je vanuit de verte ziet als je met de auto naar Groningen gaat is de Martinitoren. De Martinitoren, staat op de Grote Markt en is 96,8 meter hoog en daarmee ook de hoogste toren van de stad Groningen. De toren hoort bij de Martinikerk. Voor de stadjers, de inwoners van de stad, heeft de toren de bijnaam d' Olle Grieze, Gronings voor de oude grijze. 

In de Martinitoren hangt een gelui van twaalf klokken. Nadat van de Domtoren in Utrecht de grootste in Nederland.De drie grootste klokken zijn gegoten door Hendrick van Trier in 1577 en 1578. De grootste klok weegt 7850 kilo en de diameter is 2,23 meter en wordt Salvator genoemd, dat betekend de Verlosser in het Latijn. Dan zijn er nog twee z.g.n. Burgerklokken (borgerklokken) en wegen 4200 en 3400 kilo.
Eeuwenlang hebben deze klokken vreugde en leed, oorlog en vrede aangekondigd. Na een malaria-epidemie in 1826 (Groninger ziekte) werd het dagelijks luiden van de klokken afgeschaft. Sinds 1982 luidt het Groninger Klokkenluidersgilde iedere zondag. 

De Martinitoren overleefde de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden. In een van de klokken is nog wel een kogelgat te zien, ontstaan bij de bevrijding van Groningen in 1945. Ook enkele beschadigingen in de muren herinneren aan de bevrijding.
De Martinitoren is sinds 1798 (volledige scheiding van kerk en staat) eigendom van de burgerlijke gemeente. De toren had destijds al de functie van uitkijktoren (onder meer alarmering bij brand). De laatste torenwachter/brandwacht heeft dienst gedaan tot 1921.

Maart 2015
Folkingestraat
De Folkingestraat in Groningen is door het publiek verkozen tot ‘Leukste winkelstraat van Nederland’. De straat mag de titel een jaar lang voeren. De verkiezing werd georganiseerd door NLStreet Awards. Groningen viel afgelopen tijd meerdere malen in de prijzen. In 2010 werd Ariola in de Folkingestraat al verkozen tot leukste winkel van het land. Kinderkledingzaak Wijsneus aan de Vismarkt ging er met de titel ‘Leukste kinderkledingwinkel’ vandoor en de Groningse warenmarkt op zaterdag mag zich een jaar lang de beste markt van Nederland noemen.

April 2015

Groningen is de beste stad in Europa

Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek van de Europese Commissie over het welzijn in Europese steden. De stad scoort buitengewoon hoog op allerlei vlakken, van groenvoorzieningen tot vertrouwen in medeburgers, meldt het ANP.

Het onderzoek baseert zich op meningen van 41.000 stedelingen uit 79 steden in de EU-lidstaten en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Turkije.
Groningen scoort beter dan steden als Amsterdam en Rotterdam als het gaat om tevredenheid over gezondheidszorg (95%), openbare ruimte (94%) en onderwijs (89%).
De overgrote meerderheid van de Groningers is verder tevreden tot zeer tevreden over de luchtkwaliteit, sportfaciliteiten, culturele voorzieningen, groenvoorzieningen, veiligheid en het stadsbestuur. Bovendien hebben ze veel vertrouwen in hun medeburgers en vinden ze dat buitenlanders goed geïntegreerd zijn.
Ongeveer 97% van de Groningers zijn blij dat ze in Groningen wonen.

Het enige verbeterpunt van de stad is de werkgelegenheid (27%).

Rijksuniversiteit Groningen

Groningen is een gezellige studentenstad. Met 175 studierichtingen is Groningen de meest veelzijdige studiestad van Nederland. Zo heeft Groningen een universiteit, een hogeschool, een internationale school, een kunstacademie en een conservatorium. Door de aanwezigheid van al deze opleidingsinstituten is de helft van de Groninger bevolking jonger dan 35 jaar. Daarmee mag deze bijna 1000 jaar oude stad zich met recht ook de jongste van Nederland noemen.

Rijks Universiteit Groningen

De “RUG” RijksUniversiteit Groningen heeft een rijke academische traditie die teruggaat tot 1614. Deze traditie heeft de eerste vrouwelijke student en de eerste vrouwelijke lector in Nederland voortgebracht, evenals de eerste Nederlandse ruimtevaarder en de eerste president van de Europese Centrale Bank. De sterke en vitale wortels van de universiteit liggen in het noorden van Nederland en we koesteren deze speciale band met de regio.

Wetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt bedreven vanuit verschillende faculteiten.

In totaal bestaat de RUG uit elf faculteiten, te weten:

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
Faculteit der Letteren
Faculteit Medische Wetenschappen
Faculteit Rechtsgeleerdheid

Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen
Faculteit Wijsbegeerte
Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen
University College Groningen
Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Hoofdstation Groningen, een rijksmonument

Hoofdstation N.S. van 1895-1898 door I. Gosschalk gebouwd in een virtuoze mengeling van renaissance- en gotische stijlelementen.
Langgerekt hoofdgebouw met hoek- en middenpaviljoens waartussen aan de straatzijde hoge loggia's. De voor die tijd gebruikelijke hoge ingangshal in de diepterichting, thans door een verlaagd plafond aan het oog onttrokken, uitwendig nog kenbaar door het grote halve roosvenster; overigens in enige wacht- en restauratieruimten nog de oorspronkelijke aankleding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Groningen derde in Europese ranglijst mooiste station

Het Hoofdstation van Groningen, en dan vooral de gerenoveerde stationshal, is één van de mooiste van Europa. Dat zeggen lezers van de website stedentripper.com. Alleen het station in Limoges (Frankrijk) en het centraal station in Antwerpen (België) kwamen als mooier uit de bus.

Hoofdstation

Perron

Het Hoofdstation is altijd een kopstation geweest. Echter na de verbouwing gaan er nu doorgaande treinen rijden. De drie noordelijke sporen verdwijnen. Het huidige spoor 4 wordt dan het noordelijk gelegen spoor. Daarachter komen drie eilandperrons te liggen. Op de drie noordelijke sporen rijden straks de regionale treinen en op de vier zuidelijke de NS-treinen.

Stationshal

Perron

Het busstation verhuist waarschijnlijk naar de zuidzijde van het Hoofdstation. In het ontwerp is al ruimte opgenomen voor winkels en reizigersvoorzieningen bij de zuidelijke ingang. Er komt een fietstunnel en een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor zo’n 5.000 fietsen. Daarnaast wil de stuurgroep Groningen Spoorzone een nieuwe fietsenstalling voor 2.200 fietsen op de oostzijde van het nieuwe perronplein, direct achter het Hunzehuys.

Plafond stationshal

Zicht op de fietsenstalling

Met een vrij toegankelijke voetgangerstunnel en een fietstunnel onder de sporen wordt de huidige barrièrewerking van het spoor opgeheven. De nieuwe verbindingen bieden kansen voor de ontwikkeling van het Stationsgebied Zuid. De fietstunnel biedt een snelle en rechtstreekse verbinding tussen het Stadsbalkon aan de noordzijde van de sporen en de nieuwe ondergrondse fietsenstalling ten zuiden daarvan.
Dagelijks stappen op het Groningse Hoofdstation ongeveer 35.000 mensen in of uit de trein. Dit aantal groeit naar schatting naar zo’n 45.000 in 2030. De behoefte aan fietsenstallingen in het stationsgebied stijgt naar verwachting van 15.000 plaatsen in 2020 naar 17.500 plaatsen in 2030.

 

Het peerd van Ome Loeks

In 1959 plaatst de gemeente Groningen een nieuw beeld voor het hoofdstation. Het liedje over het peerd van Ome Loeks is al ouder, maar na de plaatsing van het beeld wordt dit paard pas echt een bekend symbool voor alle Groningers. 

Peerd van Ome Loeks op het moderne stationsplein

Het is nog de vraag wat er eerder was: het lied of het paard. Het lied wordt vanaf ongeveer 1900 in Groningen gezongen en is een vertaling van een ouder duits studentenliedje. Waarschijnlijk is het lied ouder dan het dode paard. Het lijkt er op, dat telkens als er paard doodging, dat van een man was die Lukas (Loeks) heette, het lied weer bekender werd in Groningen. Er zijn in de loop der tijd zeker drie Loeksen aangewezen als dé Ome Loeks. De meest bekende is Lukas van Hemmen, pikeur en eigenaar van café met stalhouderij 'de Slingerij' aan de A-weg. Zijn paard Appelon stief plotseling in het begin van de 20e eeuw. 

 

Maar in 1959 is het dan toch zover: het beeld is klaar en de leden van de gemeentelijke kunstraad oordelen positief. Eén van hen, W. Jos de Gruyter, directeur van het Groninger Museum, verklaart dat het beeld hem is meegevallen. Hij hoopt, dat 'alle Groningers genoeg zin voor humor en zelfironie kunnen opbrengen om dit oude liedje te genieten en genoeg begrip voor moderne kunst om het beeld te waarderen’.

FEEST IS ONGEPAST

In augustus 1959 krijgt t Peerd zijn plaats voor het hoofdstation. Een feestelijke onthulling komt er niet, 'omdat het college dat als ongepast beschouwde, waar het dier blijkens het befaamde lied op zo tragische wijze aan zijn eind gekomen is', aldus wethouder mevrouw Aarsen-Janssen tijdens een raadsvergadering. Maar het is een mythe, dat het beeld in de nacht geplaatst zou zijn. 

GEZOND
De kunstcommissie wilde een paard dat er gezond uitzag, zodat het beeld geen smet zou werpen op de Groninger liefde voor paarden.