Welkom » steden » KOPENHAGEN

Kopenhagen

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en ligt op de eilanden Seeland (Sjælland) en Amager. . 

Geschiedenis Kopenhagen

De naam Kopenhagen komt van Købmandshavn, wat 'koopmanshaven' betekent. Vroeger was de stad een drukke havenstad. De stad is opgericht in de 11de-12de eeuw.  De officieel aangenomen oprichtingsdatum is 1167. Toen zou Absalon, bisschop van Roskilde, de macht over de stad in handen gekregen hebben.
In het begin woonden er amper honderd mensen, die overleefden dankzij visserij, landbouw en een veerverbinding naar Sjaelland en Schonen. Het stadje lag op een strategische plaats om verder te ontwikkelen, maar had vaak te lijden onder plundertochten van de Wenden. Bisschop Absalon bouwde een burcht rond het stadje om het te verdedigen. Op die plek kwam later de Christansborg.
Rond 1444 werd Kopenhagen de hoofdstad van Denemarken. De haven was op dat moment in volle bloei. In de 15de eeuw groeide Kopenhagen met zijn 10.000 inwoners uit tot de belangrijkste handelsstad in Noord-Europa. Op het einde van de 16de eeuw werd Christian V tot koning van Denemarken gekroond. Hij is verantwoordelijk voor Kopenhagens kanaalnetwerk en Christianshavn.
Tot de 19de eeuw gaat er niet veel fout. De stad leed onder enkele hevige branden, maar werd weer opgebouwd. De 19de eeuw zag er minder rooskleurig uit. Denemarken voerde oorlog met Engeland. In 1807 werd Kopenhagen door de Engelsen in puin geschoten. Bovendien nam de vijand de hele Deense vloot mee. Niet veel later werd Denemarken bankroet verklaard. Noorwegen, tot dan toe een deel van Denemarken, werd afgestaan aan Zweden.
In de tweede helft van de 19de eeuw begon de urbanisatie in Kopenhagen, net als in de rest van Europa. Arbeiderswijken schoten als paddenstoelen uit de grond. De ontwikkeling van de stad kwam in een stroomversnelling.

Algemeen

Kopenhagen en Malmö zijn sinds 2000 verbonden door de Sont brug met een lengte van16 km. In 2011 had de gemeente Kopenhagen 548.443 inwoners en dit maakt deel uit van het verstedelijkte gebied genaamd Hovedstadsområdet met 1,2 miljoen inwoners, dat is ongeveer een vijfde van de totale bevolking van Denemarken. De metropool Groot-Kopenhagen heeft 2 miljoen inwoners. De afstand Rotterdam-Kopenhagen over de weg (A1) is ruim 800 km.

Kopenhagen is een interessante stad met veel bezienswaardigheden en is een bezoek van enkele dagen meer dan waard. De Denen zijn een vriendelijk en relaxt volk, zeer behulpzaam en de meesten spraken goed Engels, wat voor ons Nederlanders makkelijk is, want weinigen van ons zullen Deens spreken en omgekeerd. Munt eenheid is de Deense Kroon en die heeft een gemiddelde koers ca. 7,44 Dkr. voor € 1. (1 Dkr. = € 0,1344). De kosten van levensonderhoud liggen hoger dan in Nederland, dus eten, drinken en hotels zijn duurder dan bij ons maar ook weer niet overdreven. Laat u hierdoor niet afschrikken om Kopenhagen te bezoeken, dat zou een gemiste kans zijn voor een leuk verblijf.

Radhuspladsen (stadhuisplein)

Radhuspladsen is het stadhuisplein in het centrum van Kopenhagen. Met de afmeting van 29.300 m2 kan je het vergelijken met het Plaza  Cataluna in Barcelona en het ligt aan de drukke zesbaans verkeersader H.C. Andersens Boulevard. Op Radhuspladsen zijn regelmatig activiteiten, oudejaarsavond viering, demonstraties al dan niet politiek, optreden van artiesten etc.. Rondom zijn er hotels, restaurants, maar ook het stadhuis (Radhus) natuurlijk en Tivoli te vinden. Op het plein staan ook de Drakenfontein, het standbeeld van Hans Christian Andersen en het beeld Landsoldaten med den lille hornblæser ("de soldaat met het hoornblazertje”). Vanaf het plein loopt Vesterbrogade in zuidwestelijke richting naar het centraal station Københavns Hovedbanegård en verder richting stadsdeel Vesterbro. Aan de noordoostkant van het plein loopt de straat Vester Voldgade. Hier is ook het begin van de winkelstraat Strøget.
Wil je Italiaans eten in Denemarken dan kan ik het restaurant Vesivio aan het Radhuspladsen aan bevelen, althans dit was een prima Italiaan, ben er nu al even niet meer geweest. Vergeet vooral niet als je in Denemarken bent de heerlijke diverse haringfilets te eten.

                                       Metro

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer in Kopenhagen is uitstekend geregeld. Er rijden veel bussen, twee metrolijnen en een S-bahn.
Als je binnen het centrum blijft is overstappen vaak niet nodig, reist je naar de buitenwijken of het vliegveld Kastrup dan soms wel. Het vliegveld is via de metro verbonden met het centrum (station Kongens Nytorv) in maar 13 minuten.

                                Luchthaven Kastrup

Vliegveld Kastrup

Vliegveld
De luchthaven Kastrup van Kopenhagen is de internationale luchthaven van Denemarken en tevens de grootste luchthaven van het land. Het is een zeer modern vliegveld. Het ligt in de gemeente Tårnby op het eiland Amager, ongeveer 8 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Kopenhagen. 

Er zijn drie terminals: terminal 1 voor binnenlands vliegverkeer, terminal 2 en 3 voor internationale vluchten. In 2012 had de luchthaven Kastrup ongeveer 23,3 miljoen passagiers. Met de Metro is er om de 4 a 6 minuten een snelle en directe verbinding met de stad via de M2 naar station Vanløse.

Nyhavn

Nyhavn is van oorsprong een kanaal dat in 17e eeuw werd gegraven om Kopenhagen met de zee te verbinden. Het is van ouds en uitgaansgebied voor zeelieden en er waren deftige koopmanshuizen. De beroemde sprookjes schrijver Hans Christian Andersen heeft er ook gewoond.

 Nyhavn is nu de 'place to be' om een hapje te eten en te drinken en om  gezien te worden. Het kan er op een mooie zomer avond enorm druk zijn en het is dan moeilijk een plaats te vinden op een van de vele terrasjes van de vele cafes, bars en restaurants. De prijzen zijn zelfs voor Deense begrippen aan de hoge kant. Zomers zijn er openluchtconcerten en in de verschillende cafes en restaurants is live jazzmuziek. Vanaf Nyhavn vertrekken ook rondvaartboten door de grachten van Kopenhagen en naar andere bezienswaardigheden.

Tivoli-Pretpark

Tivoli, geopend in 1843 en op gericht door Georg Carstensen, lag toen net buiten de stadsgrens en nu in het centrum. 's Avonds wordt Tivoli verlicht met 115.000 spaarlampen. Het park kreeg zijn eerste botsauto's in 1926. Tivoli is het meest bezochte attractiepark in Denemarken: in 2016 bezochten 4,640,000 mensen het park. Voor de entree moet een kaartje worden gekocht. Behalve attracties zijn er meerdere eetgelegenheden, speeltuintjes, grasvelden en live entertainment.

In de zomermaanden staat er een podium in het park waar concerten gegeven worden. De meeste bezoekers komen voor de attracties. Ieder jaar worden nieuwe attracties geopend. Zo werd in 2006 de hoogste zweefmolen ter wereld geopend, de Himmelskibet. U stapt in op de begane grond, maar deze zweefmolen bereikt een hoogte van maar liefst 80 meter. Uiteraard heeft u dan een mooi uitzicht over de stad, tenminste als je nog om u heen durft te kijken. Een veel rustiger attractie is het reuzenrad dat in 1943 werd geopend bij de honderdste verjaardag van Tivoli. Dit reuzenrad is perfect voor een romantisch ritje. Nog ouder is de houten achtbaan uit 1914. De wagentjes piepen en kraken, maar de ‘chauffeur’ in het midden zorgt ervoor dat het gevaarte niet te hard gaat. Deze achtbaan maakte nog geen loopings. Heel anders is dat bij ‘De Duivel’, een achtbaan die meerdere loopings maakt.

De Sontbrug
Sinds 1 juli 2000 is de Sontbrug (Øresundsbron), een onderdeel van de 16 km lange verbinding tussen Denemarken-Kopenhagen en Zweden-Malmö.

De bouw is september 1993 gestart. De brug bestaat uit een tuibrug (Sontbrug) van 490 meter. De hoogste pyloon is 204 meter. De verbinding tussen de twee landen over de Sont bestaat uit aan de kant van Zweden een dubbeldeksbrug van bijna 8 km, met boven een autosnelweg en onder een spoorweg. Verder een kunstmatig eilandje, Peperholm, van 4 km lengte waar de snelweg en spoorweg naast elkaar lopen. Aan de Deense kant is de Drogdentunnel van 4 km..

Het wegdek ligt maximaal op 57 meter hoogte. De bouw begon op 16 september 1993 en de kosten beliepen zo'n 3 miljard euro.

Winkelen in Kopenhagen:

Strøget is de belangrijkste autovrije winkelstraat van Kopenhagen met meer dan 1 kilometer lengte van en ligt tussen Radhuspladsen en Kongens Nyrorv. Stroget bestaat uit 3 straten, te weten: Frederiksberggade, Amagertorv en Ostergade. Op gammeltorv vindt je tot laat in de zomer vele terrasjes. Je kunt van alles kopen in Strøget; van kleding tegen goedkope prijzen tot exclusiefe kunst. Zowel ten noorden als ten zuiden van Strøget liggen nog vele andere straatjes waar je perfect kunt winkelen. Aan deze populaire winkelstraat bevinden zich talloze boetieks en winkels de een nog chiquer dan de andere. Enkele bekende merken die filialen hebben in Stroget  zijn onder meer Zara, Vero Moda, Jack & Jones, H&M, Tommy Hilfiger en Topshop. Voor de kinderen zit er een grote Lego Store. Winkels aan Strøget zijn geopend van ma-za van 10:00-18:00 uur (vrijdags tot 19:00 uur, zaterdags tot 17:00 uur).

Warenhuizen

Kopenhagen heeft een ruim aanbod van waren huizen. De bekendste, Illums Bolighus, ligt in Strøget. Bij Illums vindt je veel topdesigners zoals Bang & Olufsen. Een ander bekend warenhuis is Magasin du Nord, hierin vind je voornamelijk kleding winkels.

Markten

Het is ook leuk om de div. markten in Kopenhagen te bezoeken. Zo is er bij Gammel Strand een hele leuke markt met mooie lokale producten. Bij Norrebro is een grote vlooienmarkt voor de liefhebbers.

Meer interessante winkels zijn o.a.:

Companys, Frederiksberggade 24 

In deze supergrote winkel wordt mooie kleding van Soaked in Luxury, InWear, Part Two en van nog veel meer leuke merken verkocht.

Magasin de Nord, Kongens Nytorv 13

Een shopwalhalla vol met kleding, dat kan concurreren met de meeste prestigieuze magazins. Verder is hier te vinden de grote (té dure) designermerken. Zeker een bezoekje waard, al is het alleen maar om te kijken.

Bezoek ook de straatjes achter en om de Strøget, daar vind je nog meer leuke winkeltjes van vintage tot high fashion.

Versterbro

Deze wijk wordt steeds populairder in Kopenhagen en dan vooral de straat Istedgade, waar het stikt van de fijne boetiekjes:

Girlie Hurly, Istedgade 101

Voor hebbedingetjes zoals zeepjes, speldjes in alle kleuren en grappige koelkastmagneetjes.

Pigen&Pigen, Istedgade 92

Houd je van vintage, dan moet je hier zijn. Brillen, jurkjes, jasjes en sjaals, alles in dit boetiekje is vintage.

Het koninklijk paleis Amalienborg

Het koninklijk paleis Amalienborg is de residentie van de Deense vorstin Margrethe II en haar twee zonen Frederik en Joachim en hun families
Hier verblijft de Deense Koninklijke familie ’s winters. Het paleis ligt op korte loopafstand van Kongens Nytorv. Het paleis Amalienborg werd in de achttiende eeuw gebouwd door bouwmeester Nicolai Eigtved (1701-1754).
Paleis Amalienborg bestaat uit vier paleizen rond een achthoekig plein met daar midden op het standeeld van koning Frederik V te paard. Dit plein is vrij toegankelijk voor publiek, je kunt dus erg dichtbij het Deense koningshuis komen. Van buiten zien de vier paleizen – in rococostijl – er hetzelfde uit, maar van binnen zijn ze verschillend. Twee van die paleizen kun je bezichtigen.

De Kleine Zeemeermin (De Lille Havfrue)

De kleine zeemeermin is maar een klein beeldje maar wel een van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld. Het beeldje werd gemaakt door Edvard Eriksen in opdracht van Carl Jakobsen, de oprichter van de Carlsberg Brouwerijen. De Kleine Zeemeermin is een sprookje van Hans Christian Andersen. De zeemeermin redt het leven van een prins die schipbreuk heeft geleden. Om met hem te kunnen trouwen moet ze haar mooie stem en haar vissenstaart opgeven. In 1909 zag Jakobsen een uitvoering van dit verhaal door het Koninklijk Deens Ballet. Hij was daardoor zo gefascineerd dat hij besloot een beeldje van de zeemeermin te schenken aan de stad Kopenhagen. Het werd in 1913 onthuld en werd al snel het symbool van de stad.