Welkom » steden » Kralingseplas

KRALINGSE BOS EN KRALINGSE PLAS, EEN UNIEKE TWEE EENHEID.

Kralingseplas

Het bos hoort bij de plas en de plas hoort bij het bos. Zonder het bos is de plas,- en zonder het plas is het bos niet half wat het nu is en zou het een groot deel van haar charme verliezen. Eigenlijk is het één geheel en dat maakt het zo uniek. 
In 1953 werd het park De Kralingse Plas officieel geopend na jaren van discussie over de inrichting ervan. De eerste plannen voor de park aanleg stammen al uit 1909 toen directeur Gemeente- werken G.J. de Jongh een plan voor ontspanningsgebied presenteerde. Twee jaar later stelde de Gemeenteraad van Rotterdam 11 miljoen gulden beschikbaar voor de aanleg. Een plan voor inrichting van het gebied was toen nog niet aanwezig. In 1916 werd begonnen met het opspuiten van veenplas oevers met baggerspecie die bij het graven van de Waalhaven was vrij gekomen.
In 2007 is het Kralingse bos en plas, door de jury van de Stedelijk Interieur Waardering, tot het beste openbare park van Nederland gekozen.
In het Kralingse Bos, ook wel Kralinger Hout genoemd, groot ca. 270 ha., zijn veel activiteiten. Er wordt gesport, er is een golfbaan, een manege, een hertenkamp, pannenkoekenhuizen, een zeilschool, een kinderboerderij, een Indonesisch restaurant in de traditionele Sumatraanse bouwstijl en een trimbaan. Op de grasvelden aan Kralingse Plaslaan, mocht vroeger(50-60-70 jaren) niet gevoetbald-gesport worden. Nu is dat gelukkig geen enkel probleem meer en het houdt de jeugd van de straat en ze zijn gezond bezig. Momenteel wordt er rond de plas en in het bos erg veel gesport, hoofdzakelijk trimmers, maar er wordt ook veel gefietst.

De Plasmolens De Lelie en De Ster

Wandelgebied/bruggetjes Kralingseplaslaan

          Kinderboerderij De Kraal aan het Langepad

Sinds jaar en dag wordt er ieder jaar het CHIO, oftewel het Concours Hippique International Officieel, gehouden.

Het meest unieke en bekendste evenement in het Kralingse bos was het Holland Pop Festival op 26, 27 en 28 juni 1970, waar ongeveer zo’n 100.000 bezoekers zijn geweest en waar alles “ordelijk” is verlopen. Kom daar tegenwoordig nog eens om. In het Hollandse Woodstock, zoals het Holland Pop Festival in het Kralingsebos ook wel werd genoemd, traden o.a. op: Santana, the Byrds, Jefferson Airplane, Dr.John, Pink Floyd en the Soft Machine.
De Kralingse plas is ruim 100 ha. groot en is ontstaan door veenwinning vanwege de turf natuurlijk. Voor de tweede wereld oorlog was de plas iets groter, echter een klein deel is gedempt met het puin van het bombardement van mei 1940, toen zijn ook de eilandjes ontstaan die met elkaar door karakteristieke bruggetjes zijn verbonden.
Aan de plas staan 2 molens. De Lelie dateert uit 1771 en De Ster.  Aan de Kralingeseplaslaan liggen 5 watersportverenigingen. Iets verderop, aan het Langepad is een atletiekbaan en een recreatief strand ook wel genoemd het Strandbadje en tegenwoordig ook een kinderboerderij. 

Kinderboerderij De Kraal. In de Kraal zijn veel grote en kleine boerderijdieren te vinden, zoals koeien, geiten, schapen, een ezel, een pony, kippen, konijnen, ganzen, en pauwen. Vaak is hierbij gekozen voor zeldzame Oudhollandse rassen. Onlangs is het dierenbestand uitgebreid met een prachtige volière vol tropische vogels en een bescheiden verzameling terrariumdieren. Er zijn veel activiteiten, waaronder o.a. gratis schaapscheerfeest, een papegaaien stuif-in, of een knuffelmiddag. Er kunnen ook kinderfeestjes worden gevierd, waarbij gekozen kan worden voor “helpen op de boerderij” en “boerencircus” met Oudhollandse spelletjes.