Welkom » steden » Manhattan aan de Maas

Rotterdam Manhattan aan de Maas

Even geduld, aan de volgende wolkenkrabber wordt gebouwd!

Rotterdam is nooit klaar. 

Skyline Rotterdam bij nacht

De Maastoren

De Maastoren op de Kop van Zuid aan de Wilhelminakade is met 178 meter(met mast) het hoogste gebouw van de Benelux. Het gebouw heeft 44 verdiepingen. Het ontwerp van de Maastoren kenmerkt zich door twee schijven, welke de hoogste bijna 165 meter is en de lagere bijna 100 meter. De gevel van het gebouw heeft een grijsmetaalachtige kleur, welke afhankelijk van weersomstandigheden een andere kleur aanneemt.
De Maastoren dient als het hoofdkantoor van de Nederlandse tak van Deloitte Touche Tohmatsu, genaamd Deloitte, en wordt daarnaast gebruikt door AKD. Ongeveer 1.600 mensen van beide bedrijven werken in het kantoorgebouw. De vloeroppervlakte van de Maastoren bedraagt ongeveer 69.000 m². Daarvan is circa 36.500 m² als kantoorruimte verhuurbaar. Ook beschikt de Maastoren over een tien verdiepingen tellende parkeergarage, met 633 parkeerplaatsen voor auto’s.
De Maastoren wordt gekoeld en verwarmt door Maaswater. Hiermee heeft zij de primeur van deze nieuwe energie vorm. Koud Maaswater wordt in de winter opgeslagen om in de zomer dienst te doen als koeling. De Maastoren is voorzien van remmingswerken die het gebouw moeten beschermen tegen 'aanvaringen' met grote schepen die gebruik maken van de Koningshaven om de Erasmusbrug te passeren.
“De Maastoren is een monument in wording en zijn tijd ver vooruit” aldus de FGH-jury. Het gebouw is beloond met deze prestigieuze Vastgoedprijs.

New Orleans

New Orleans
is een wolkenkrabber naar het ontwerp van Alvaro Siza en staat aan de Otto Reuchlinweg op de Wilhelminapier en grenst aan de rivier de Nieuwe Maas. De bouw van dit woon/werkgebouw is op 24 mei 2007 van start gaan. In het voorjaar van 2010 heeft het gebouw zijn hoogste punt bereikt en op 6 november 2010 werd het gebouw officieel geopend.
Het 158,35 meter hoge gebouw is het op één na hoogste gebouw van Rotterdam en Nederland en de hoogste woontoren. Onderin en daarnaast is het multidisciplinaire theater LantarenVenster gevestigd, met vijf theaterzalen en een speciaal jazzpodium. In de toekomst zal het woontorencomplex Zalmhaven (212 meter) New Orleans mogelijk van de koppositie stoten als hoogste woontoren.
Van af de 45ste verdieping kijk je tot aan Amsterdam. In de 'plint' van het gebouw zijn acht bioscoopzalen met in totaal 1250 stoelen gevestigd. De gevel bestaat uit Chineese natuursteen. Naast de 234 appartementen heeft het complex winkelruimte, kantoorruimte en horeca.
Onder het gebouw is een parkeergarage van twee lagen met plaats voor 254 auto's. Het gebouw bevat kantoren en appartementen. Op 45 verdiepingen zijn 47 koopappartementen en 187 huurappartementen gerealiseerd.

DE WOONTOREN MONTEVIDEO

De woontoren Montevideo op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid is 152,32 meter hoog en heeft 43 verdiepingen met 192 appartementen en is een ontwerp van Francine Houben van Mecanoo Architecten. De appartementen zijn niet gelijkvloers, maar hebben iets weg van gestapelde herenhuizen. In de plint van het gebouw zijn ook kantoren en restaurants gevestigd. De bewoners beschikken over een Excellent Health Club van 700 m² met Turkse sauna en een zwembad. Verder beschikt elke bewoner over een huiscomputer, waarmee bestellingen worden opgeven voor de boodschapppendienst. Het penthouse is 500 m² groot, telt drie verdiepingen en op het dak is een zwembad. Om vanaf de begane grond bij zijn zwembad te komen, moet de bewoner met de lift naar de 43ste etage. Deze liften gaan sneller dan een seconde per verdieping omhoog en omlaag. De naam Montevideo komt van een van de vele pakhuizen met die naam die ooit op de Wilhelminapier stonden.

Delftse Poort

Delftse Poort aan het Weena 505 in Rotterdam was van 1991 tot 2009 met 151 meter en 42 verdiepingen het hoogste gebouw van Nederland. Bij de oplevering was zij ook het hoogste gebouw van de Benelux. De laagste van de twee torens komt tot 93 meter. Het gebouw Delftse Poort is gelegen aan het Weena naast het nieuwe Centraal Station en is gebouwd op 957 heipalen.
Er werken 5000 mensen in het gebouw en heeft 28 liften en 66.000 m2 kantoor oppervlakte. De eerste paal werd geslagen op 19 november 1988 door toenmalig burgemeester Bram Peper. Ondanks de simpele blokvormen is het gebouw door de hoogte van het hoogste deel en de combinatie van een hoog en een lager deel toch wel goed herkenbaar in de skyline van Rotterdam.
De naam De Delftse Poort is afgeleid van de Delfste Poort die in 1772 is gebouwd en om verkeers-technische redenen in 1939 is afgebroken. Een stalen replica staat nu bij het Hofplein vlak bij de oorspronkelijke lokatie.

De Rotterdam

De Rotterdam met een hoogte van 149 meter is een multifunctioneel gebouw op de Wilhelminapier in Rotterdam ontworpen O.M.A. het bureau van architect Rem Koolhaas. Het complex staat tussen de Toren op Zuid en Cruise Terminal Rotterdam en is eind 2013 voltooid. Het ontwerp biedt ruimte aan kantoren, een hotel en appartementen. De 44 verdiepingen hebben een totaaloppervlak van circa 160 000 m² en in volume is De Rotterdam het grootste gebouw van Nederland dat in één keer is ontwikkeld. In november 2013 is de Rotterdam opgeleverd.
Realisering: De bouw begon pas in 2009, toen de gemeente zich verplichtte tot de huur van 25 000 m² aan kantoorruimte. De totale kosten werden in 2009, bij het begin van de bouw, op 340 miljoen euro geschat.
Uiterlijk en constructie: Het gebouw bestaat uit drie onderling verbonden torens op een gezamenlijke sokkel van dertig meter hoog die zes etages omvat. De onderste twee bouwlagen vormen een grotendeels glazen plint. De torens, aangeduid als West Tower, Mid Tower en East Tower, verspringen op circa 90 meter boven het maaiveld enkele meters in verschillende richtingen, wat de windstabiliteit ten goede komt en terrassen oplevert. In het oorspronkelijke ontwerp raakten de torens elkaar net niet, maar om het krachtenspel te vereenvoudigen en de constructie betaalbaar te houden zijn ze nu op enkele plaatsen verbonden. Deze gevel biedt alle woningen de mogelijkheid van natuurlijk ventileren. Aan de westgevel zijn er balkons die vanuit de woningen bereikbaar zijn. 

De plint is 30 meter hoog en omvat zes bouwlagen. Op de begane grond van De Rotterdam aan de Maaszijde is het HMB restaurant gevestigd. In maart 2015 heeft Club Aqua Asia haar deuren op de begane grond geopend. Beide restaurant hebben een terras aan de Maas. Hiernaast ligt aan de straatkant, Wilhelminakade, de entree en de ingang van de parkeergarage. De Rotterdam heeft een parkeergarage met 684 parkeerplaatsen. Onder het gehele gebouw ligt een parkeergarage van twee bouwlagen, in de plint liggen drie parkeerlagen. Boven op de parkeergarage liggen twee verdiepingen voor ontspanning. In toren West komen 240 wooneenheden, 186 koop- en 54 huurappartementen. De bovenste etage van de Rotterdam bestaat uit één penthouse van 750 m2 groot. Dit penthouse is het grootste en duurste appartement van Rotterdam. In 2015 is het kale appartement verkocht aan een Amerikaans echtpaar voor de prijs van 3,44 mln euro.

Millenniumtoren

De Millenniumtoren is een 131 meter hoog gebouw aan het Weena 686 in Rotterdam waarin het Manhattan Hotel is gevestigd. Het ontwerp is van het Canadese architectenbureau WZMH (Webb Zerafa Menkes Housden) die ook de 553 meter hoge CN Tower in Toronto hebben ontworpen. Omdat het gebouw in het jaar 2000 klaar zou zijn kreeg het de benaming Millenniumtoren. De Millenniumtoren is inclusief mastconstructie 149 meter hoog heeft 34 verdiepingen en behoort hiermee tot de hoogste gebouwen van Rotterdam. Nog tijdens de bouw is besloten twee extra verdiepingen toe te voegen met vier luxueuze penthouses. De toren is gebouwd op het laatste bouwkavel dat werd bebouwd aan het Weena, tegenover gebouw De DelftsePoort, op een klein hoekje van 30 bij 40 meter tussen het Plazacomplex en de Doelen. Het ontwerp van de Millenniumtoren lijkt geïnspireerd op de Amerikaanse wolkenkrabber als de Empire State Building en de Chrysler Building. 

Manhattan Hotel:

In de eerste 12 verdiepingen van de Millenniumtoren is Het Manhattan Hotel (voorheen Westin) gevestigd. Het enige vijfsterren hotel in Rotterdam is een zeer modern en luxueus hotel met 245 kamers. De drie onderste lagen bevatten de entree, de lobby, een restaurant en een fitnessruimte. Via een luchtbrug is het congrescentrum van de Doelen bereikbaar. De overige 21 verdiepingen bevatten in totaal 20.000 vierkante meter kantoorruimte. Het kantooroppervlak is vrij in deelbaar. Het hotel heeft zijn entree aan het Weena; de kantoren hebben een aparte entree aan het Kruisplein. In de kern zijn in totaal twaalf liften, die gescheiden toegang geven tot hotel- en kantoorgedeelte.

The Red Apple

Sinds maart 2009 staat het 127 meter hoge multfunctionele gebouw The Red Apple van 40 verdiepingen in de top 10 van hoogste gebouwen van Rotterdam. In de naam van het gebouw wordt een relatie gemaakt dat Rotterdam The Big Apple (New York) van Nederland is.
In de skyline van Rotterdam kenmerkt The Red Apple zich door zijn felrode gevellijnen. Deze lijnen worden gevormd uit geanodiseerde aluminium panelen zonder verdere toevoeging van verf. De lijnen van de toren zijn verticaal georiënteerd en nemen af in breedte naar boven toe, waardoor de slanke vorm van het gebouw benadrukt wordt. Bij de gevel van het kopgebouw zijn lijnen in horizontale richting beeldbepalend.
Verder is er de relatie met de historie van het Wijnhaveneiland waar The Red Apple is gerealiseerd. Aan de Scheepmakershaven en de Wijnhaven was vanaf 1889 een appelmarkt gevestigd. Tenslotte is het gebouw The Red Apple rood van kleur. The Red Apple heeft 131 woningen, waarvan 108 koopappartementen en 33 huurwoningen. Van de koopwoningen zijn er 72 in de toren en 36 in het kopblok gevestigd. Het gehele complex is voorzien van een open glasvezelnetwerk. De kelder en de acht parkeerlagen bieden in totaal ruimte voor 338 auto’s. De parkeergarage is bereikbaar met vier autoliften. De begane grond bevat 1600 vierkante meter commerciële ruimte. De vijf verdiepingen erboven bevatten in totaal 3900 vierkante meter kantoorruimte. Door de passage door het gebouw en de aanleg van twee nieuwe bruggen is het gebouw in het voetgangerscircuit opgenomen.

World Port Center Rotterdam

Het 123 meter hoge World Port Center op de Wilhelminapier behoort tot de hoogste gebouwen van Rotterdam. Het gebouw is het hoofdkantoor voor het Gemeentelijk Havenbedrijf en het was de eerste toren die op de Wilhelminapier werd opgeleverd. Het ontwerp van het WPC is van de Engelse toparchitect sir Norman Foster, die eerder betrokken was bij het masterplan voor de Wilhelminapier.
Het World Port Center bestaat uit drie delen. De vierkante oostelijke toren van 80 meter en de halfronde toren aan de westzijde van 100 meter hoogte. Hiertussen bevindt zich de kern die een verbinding vormt tussen beide torens. Dit kerngedeelte herbergt de liftschachten en rijst uit boven de beide torens. In de kelder is een parkeergarage van twee lagen voor 500 auto’s gerealiseerd. Deze loopt door onder de punt van de pier. De eerste twee verdiepingen, waarin o.a. het restaurant Gaucho’s is gevestigd hebben een transparante glazen gevel die aan de bovenkant wordt begrensd door een brede luifel. In het kraaiennest bovenin het gebouw is een calamiteitencoördinatiecentrum ingericht, dat bij een eventuele ramp in de haven als coördinatiecentrum wordt gebruikt. Vanuit het gebouw heeft men een schitterend uitzicht over de stad en de havens.
De gevel is bekleed met geprofileerde aluminiumplaten. In de gevels zijn zo min mogelijk obstakels aangebracht om het uitzicht niet te belemmeren.
Britse architect Sir Norman Foster verwierf internationale bekendheid met zijn ontwerpen voor Stansted Airport bij London, de uitbreiding van de Rijksdag in Berlijn en de 259 meter hoge Commerzbank in Frankfurt. Hij was in Rotterdam ook betrokken was bij het masterplan voor de Wilhelminapier en hij realiseerde eerder het Maritiem Simulator Centrum naast de aankomstal. De bouwsom bedroeg ca. € 45 mln ( fl 100 mln).