Welkom » steden » New York met de Kerst

Met Kerstmis in New York - The Big Apple

Als aangekondigd in een bericht op deze site “Hier kan niets tegen op: New York”, hieronder een samenvatting van onze 5 daagse Kersttrip naar NYC.

Skyline zonder de TwinTowers, maar half zo mooi.

Statue of Liberty

Een reisje van 5 dagen (4 nachten) NYC levert effectief 3,5 dag en 3 nachten ter plaatse op. Eén dag heen reizen en twee dagen terug reizen. Je verlaat de US op 27 december ‘s avonds en komt 28 december hier(Brussel) weer ‘s morgens aan. Dit, de terugvlucht dus, (be)rekent de reiswereld als twee dagen en één nacht. We zijn heen vanaf Brussel Airport gevlogen en hebben de nacht ervoor in een hotel bij het vliegveld geslapen. Dat is relaxter dan in één dag naar Brussel rijden en gelijk door vliegen. Wat direct opvalt bij aankomst in New York op Airport JFK is de andere gang van zaken bij het “door de douane gaan”. Eerst in het vliegtuig een formulier invullen met je personalia en je verblijf plaats en periode in de US. Alles in het Engels en geen fout maken, want dan moet het weer opnieuw ingevuld worden en mag je weer achter in de rij aansluiten. Het zijn echte baasjes. Van al je vingers van beide handen worden vingerafdrukken  gemaakt en er wordt een foto van je gemaakt. Daarna de bagage van de band halen, dat ging vlot. Bij de informatiedesk aangemeld voor de shuttle naar het hotel op Times Square. Wachttijd ca. 30 min.. Rijtijd naar NY ca. 50 min. Afstand ca. 25 km. 

Times Square

Rockefeller Center

Marriott prima hotel

Terug verliep het minder vlot. De terugvlucht was om 19,20 uur. Dus 15.00 uur van het Hotel vertrekken was ruim voldoende. Shuttle dienst gebeld en kreeg te horen dat we al om 12.00 uur werden afgehaald. Had met de drukte te maken?? Meestal wordt het later als het druk is, toch? Omdat dit ons deze dag in NYC zou gaan kosten een andere shuttle dienst besteld om 15.15 uur. Konden toen nog op ons gemak met de subway naar Brooklyn. 

Hotel lobby met buiten liften

Uitzicht van uit onze kamer op de Hudson River op de plek waar de Airbus A320 een geslaagde noodlanding maakte.

De USS Intrepid wordt gezien als een van de meest succesvolle schepen in de geschiedenis van de Verenigde Staten en lag recht voor onze kamer op de Hudson River

In checken in het hotel op Times Square verliep snel en probleemloos. Hadden om een kamer zo hoog mogelijk gevraagd en het werd de 38ste verdieping. Prachtige kamer met een mooi en ver uitzicht. Keken over de Hudson River tot in New Jersey. Het hotel lag aan Broadway-Times Square tussen de 45th en 46th Street. Er waren twee type liften. Gewone “binnen”liften en “glazen”liften die aan de buitenkant hingen. Buiten de liften, in de lifthal, moest je het nummer van de gewenste verdieping in toetsen. Daarna verscheen de letter van de lift welke je moest nemen. In de lift hoefde je dus niet meer de gewenste verdieping in te drukken. Goed systeem.

Het View restaurant op de 47 verdieping, roteert 1 x per uur rond voor een fantastisch uitzicht op NY Manhattan.

Het hotel heeft diverse restaurants, waaronder een Shusi bar en ook een Starbucks. Op de top verdieping de 47 etage is het View restaurant. Dit is een rond draaiend restaurant dat elk uur een omwenteling maakt. Je hebt een prachtig uitzicht over New York rondom. Je kunt reserveren voor het restaurant of zonder reservering naar de Lounge gaan om iets te drinken of van het buffet gebruik maken. Wij deden beiden, want dit uitzicht wilden we wel twee keer zien.

Times Square overdag

Times Square 's-nachts

Times Square is eigenlijk het hart van Manhattan. Manhattan is één van de wijken, Boroughs genaamd, van New York te weten: Manhattan, Harlem, The Bronx, Brooklin, Queens, Staten Island. Het is de drukste plek en het hangt vol met gigantische lichtreclames. Er staat zelfs een gebouw (type kleine wolkenkrabber) dat helemaal leeg is en alleen wordt gebruikt om er lichtreclames op te zetten, Big Business! Er werden al druk voorbereidingen getroffen voor het vieren van de jaarwisseling. Een grote roodverlichte trap/tribune stond er en wat stellages, mogelijk voor vuurwerk? Na 28 december gaan de kamerprijzen van de hotels met 60 tot 70 procent omhoog en ze zijn al niet te goedkoop. Ondanks dit liep ons hotel op de 27 december goed vol.

Brooklyn, auto's stapelen/parkeren met de lift

Zwaaien naar de camera

Wat leuk is, is dat op Times Square Life Google Earth Cam’s hangen. de Cam die wij gebruikten hing toen tussen Mc.Donalds en Friday's. Volgens mij zit Fridays daar tegenwoordig niet meer maar Express, dat is dacht ik een hotel. Wij hadden de 27ste december met de kinderen afgesproken er ’s middags om 16.00 uur (is 22.00 uur in Ned.) te gaan staan. Niels heeft toen vanaf zijn PC foto’s van ons gemaakt. Wij waren niet de enige die dit deden. Er waren met ons gelijk nog 4 meiden uit Florida  en een stel uit New Jersey en daar hebben we nog tijdje leuk mee staan kletsen.

Het boven dek Hop on - Hop off bus

NY Subway Train

We verplaatsten ons per Subway, waarvoor we in Nederland al een weekkaart hadden gekocht voor $ 19 p.p voor een week onbeperkt reizen. Verder nog een toer gemaakt met een sightseeing bus, een z.g.n. Hop-on, Hop-off bus. Voordeel is dat je, zoals de naam al zegt, af kunt stappen wanneer je dat wilt en later weer elders, of op de zelfde plek, kunt opstappen om weer door te gaan.
Het beste is om deze rondrit als eerste te doen, waarna je kan besluiten wat je uitgebreider wilt gaan bezichtigen. Kosten zijn $ 39,00 p.p.. Veel bezienswaardigheden hebben lange wachttijden/rijen. Voor mij hoeft dat niet. Ga al niet in de rij staan van 3 personen bij de bios. Hier staan soms rijen van uren, zoals o.a. bij het Empire State Building en de boot naar het Statue of Liberty of de paardenkoetsjes in Central park.

Interieur restaurant Bo Ky

China Town

China Town is een wijk binnen Manhattan. Er wonen ca. 200.000 chinezen, waarvan een deel geen Engels spreekt en ook niet nodig heeft omdat zij alleen binnen de Chinese gemeenschap leven. Op internet had ik informatie gevonden over  restaurant Bo Ky, gelegen in 80 Bayard St. tussen Canal Street, Mott Street en MulberryStreet. Dat was dus snel gevonden. Ziet er aan de buitenkant niet erg smakelijk uit. Dat was ook de informatie op internet, maar het eten was prima en zeer goedkoop.

Chinees restaurant Bo Ky
Mij verbaast altijd weer het soepele gedrag van de chinezen. We zaten aanvankelijk dicht bij de deur, dat was koud omdat de deur steeds open stond, de mensen stonden in de rij te wachten. Zijn toen verhuist naar een tafeltje voor 4 personen. Geen enkel probleem, ondanks dat de zaak afgeladen was. Kom daar hier maar eens om in een Nederlands restaurant. Laten je gewoon weggaan. Ander voorbeeld: Ik bestelde aanvankelijk een portie groente, zoals mijn overbuurman had. Echter er werd groentesoep met noodles gebracht. Toen ik dit opmerkte, bleek dat ik zelf de fout had gemaakt, maar ondanks dat en de drukte, kon ik toch krijgen wat ik besteld had. Heb ik maar niet gedaan, dit was ook lekker. De prijs was een lachertje, speciaal voor New York.  Voor 2 cola, portie van 8 kleine loempia’s en een hele grote kom groentesoep met noodles betaalden we nog geen $ 14,00 is dus  € 11,20. 
In China Town is alles te koop op straat tegen de helft van de prijs als in de omgeving van Times Square. Er staan meest vrouwelijke chinese verkoopsters met foto’s van de producten. Veel tassen en mobiele telefoontjes e.d.. Staan te roepen en te schreeuwen in een mengeling van Engels en Chinees dat nauwelijks te verstaan is. Als je interesse hebt lopen ze met je naar één van de vele kleine winkeltjes waarvoor ze werken.

Naast Battery park is een ferry naar Staten Island. Wisten wij niet. Dachten dat het een ferry was naar het Statue of Liberty. Nee het was dus een gratis veerpont verbinding naar Staten Island, welke langs het Vrijheidsbeeld en Ellis Island voer.

NY Skyline

Dat was een gratis boottochtje met een mooi zicht op de skyline van NYC. Als je een 3 uur durende boottocht om Manhattan maakt kost je dat ca. $ 33,00 p.p.. Oké je ziet dan wel wat meer, maar dit was gratis en je ziet Manhattan ook als skyline. Het is ook mogelijk om met een 15 minuten durende helicoptervlucht over en rond NYC te vliegen voor de luttele prijs van $ 140,00.

Plaza Hotel extern en interieur

Plaza Hotel hebben we ook (weer) bezocht en tevens weer gebruik gemaakt van het toilet en de gang van zaken daar waren ongewijzigd. (zie “New York here we come”). Alleen deze keer was de vriendelijke helper gekleed in een jacket. Met een jacket op de plee, het moet niet gekker worden. Het hotel was gerenoveerd en  deels opgesplitst in koop appartementen. Heb maar niet naar de prijs gevraag, m’n zakgeld was al bijna op. NYC is een Money producing engine. Bij eerdere bezoeken aan NYC is mij dat niet zo sterk opgevallen als deze keer. Alle dienstverlening is gebaseerd op het krijgen van tipgeld. Er wordt zelfs om gevraagd. Als een menu b.v. $ 25,00 kost komt er 10-15% tip bij en 8% tax. Dus per saldo betaal je dan $ 31,05 en niks geen $ 25,00. Als voorbeeld: Bij het ontbijt in het hotel vroeg de serveerster of ik cash of met creditcard wilde betalen. Creditcard zei ik en zij vertelde dat ze dan gelijk de tip met de creditcard in rekening bracht, $ 8,50. Zo ook bij het tijdelijk afgeven van mijn bagage op de vertrekdag. Voordat de Bellboy de koffer had aan gepakt, had hij al 3 keer dank je wel gezegd voor iets dat ik nog niet gegeven had. Dus deze keer maar eens niets gegeven, lag er nu te dik op.

Reception desk Marriott Marquis

Ho,ho, Santa Claus

Op Times Square op de foto met een passerende Kerstman, leuk toch (of niet?). Voor hij ging poseren vertelde hij luidruchtig dat hij voor tipgeld werkte. Zo ook de gids op de rondrit bus. Bij elke stop als er mensen de bus verlieten werd er door de gids door de microfoon geroepen om vooral toch om de buschauffeur en de gids te denken. Dat werd op den duur irritant.

Limousines waren te huur. Je had witte en je had zwarte. Je had lange en je had hele lange. Leek ons wel leuk om eens te doen. Toen we de prijs hadden opgevraagd was de animo verdwenen. Kosten $ 89,00 per uur en het minimum was twee uur. Dan ga ik liever met de Subway. Die treinen zijn veeeeel langer en veeeeel goedkoper.

Witte Limousine a $ 178.00 per twee uur

De terugvlucht met Delta Air was het minst aangename aan deze trip. 8-9 uur in een vliegtuig zitten is al geen pretje en zeker niet ’s nachts, licht gaat uit. Eten op de terugvlucht was aanmerkelijk slechter dan op de heenreis. Positief is dat je en “eigen” scherm hebt met keuze uit films, documentaires, vrije tijd  informatie en spelletjes.
Al met al tijdens de reis veel gezien en gedaan in die 3,5 dag en het prima naar onze zin gehad.
Als u ook plannen hebt naar The Big Apple te gaan, wil ik adviseren om iets langer te sparen en voor een van de betere hotels te kiezen. De z.g.n. budget hotels zijn meestal zeer matig. Voor ons is het Marriott Marquis Hotel op Times Square het extra geld dik waard geweest. 

    

New York-Hier kan niets tegen op.