Welkom » steden » Slot Loevestein

Slot Loevestein

Rond 1368 liet Ridder Dirc Loef van Horne een kasteel bouwen op een strategische plaats in het hart van Nederland, daar waar Maas en Waal samenkomen: Slot Loevestein, het stenen huis van Loef. Door de eeuwen heen veranderde het Slot regelmatig van vorm, maar het kasteel is grotendeels middeleeuws gebleven. Ook nu nog is er veel van de Middeleeuwen terug te vinden in Slot Loevestein. Slot Loevestein kunt u bezichtigen, door vanuit Gorinchem vanaf Buiten de Waterpoort met de Veerdienst te varen naar Slot Loevestein.http://www.riveer.nl

Op het terrein van Slot Loevestein worden jaarlijks historische veldslagen na gespeeld, door verenigingen in de klederdracht uit de betreffende periode, wat naast het nodige schieten en knalwerk, mooie plaatjes opleverd.

Hugo De Groot

Hugo de Groot (Delft, 10 april 1583 – Rostock, 28 augustus 1645) was een Nederlands rechtsgeleerde. Hij is vooral bekend als Hugo Grotius, maar wordt her en der ook aangeduid als Huig de Groot. Hij is vooral bekend geworden door zijn spectaculaire ontsnapping uit Slot Loevestein naar Gorinchem in een boekenkist. In augustus 1618 wist Prins Maurits de machtsstrijd in zijn voordeel te beslechten. Van Oldenbarnevelt en De Groot werd op 29 augustus 1618 gevangengenomen. Een college van 24 rechters veroordeelde de remonstrant Hugo de Groot 'ter eeuwige gevangenisse'. Op 5 juni 1619 werd hij overgebracht naar Slot Loevestein, toen een staatsgevangenis, later gevolgd door zijn vrouw Maria van Reigersberch en dienstmeisje Elsje van Houweningen.

Hugo de Groot mocht tijdens zijn gevangenschap verder studeren en schrijven. De boeken die hiervoor nodig waren, werden vanuit Gorinchem in een boekenkist naar Slot Loevestein gebracht. De boekenkist werd in het begin streng gecontroleerd, maar later verslapte de controle. Hierdoor werd een plan gesmeed om Hugo te laten ontsnappen. Op de dag dat er in Gorinchem een jaarmarkt gevierd werd, kroop Hugo de Groot in de boekenkist. De boekenkist werd mede door de festiviteiten niet gecontroleerd. Rond 08:30 uur werd de kist naar de overkant van de Waal/Merwede gebracht. In Gorinchem kwam hij rond 10:00 uur aan. Rond 14:00 was hij verkleed als metselaar en vertrok richting het zuiden. Na een rit door het Land van Altena kwam hij 's avonds rond 22:00 uur aan in Waalwijk. Daar vertrok hij per postkoets.