Welkom » steden » Vestingswallen Gorinchem

Wandeling over de Gorinchemse wallen

Als u een bezoek brengt aan Gorinchem en u houdt ook van wandelen dan is een “rondje wallen” zeer zeker aan te bevelen. Afhankelijk of u doorloopt of af en toe stopt om e.e.a. te bezichtigen duurt een “rondje wallen” ca, 60 a 90 min. de afstand is ca. 5 km. U kunt altijd de wandeling inkorten op verschillende plekken en een route door de stad kiezen. De wandeling is zeer afwisselend en u ziet interessante zaken, zoals molens, havens, sluizen, rivieren, kasteel, dorpen en mooie vergezichten over de Waal, Merwede en meer. De plekken, straten en bezienswaardigheden etc. waar u langs komt vindt u deels op de onderstaande foto's.

Lucht opname Buiten de Waterpoort

Aanlegplaats voetveren

Petite restaurant De Boulevard

Starten vanaf de Buiten de Waterpoort is het mooist en handigst omdat u daar gelijk eventueel uw auto kunt parkeren (tegen betaling) en eerst een versnapering kunt gebruiken in het Petite Restaurant De Boulevard of bij terugkomst een verfrissing nuttigen. Tegenover dit Petite Restaurant vindt u de voetveren naar o.a. Woudrichem, Sleeuwijk, Fort Vuren en Slot Loevestein. 

Zicht op de Poort van de Buiten de Waterpoort

Poort van de Buiten de Waterpoort

Het Eind aan de Lingehaven

Loopbrug over de Lingehavensluis

Vanaf Petite Restaurant De Boulevard loopt u door de Poort naar het Eind en sla na (30/40 meter) aan de haven gelijk rechts af en loop direct over de Lingehavensluis en houdt daarna rechts aan als u over de kinderkopjes van de Lingehaven loopt.

Dalempoort 1597

Walkorenmolen De Hoop 1764 en de watertoren

Slot Loevestein 1368 van boven. Rechts boven is Gorinchem

Na ca, 20 meter rechts het steentrapje op naar het vervolg van de Wallen genaamd de Altenawal. Deze volgt u tot langs de Dalempoort, gebouwd in 1597 en even verder op langs de walkorenmolen De Hoop die dateert uit 1764. Vanaf de molen ziet u iets rechts vooruit, aan de ander kant van de Waal het stadje Woudrichem en iets meer naar links, deels achter de bomen, het Slot Loevestein.

Wandelpad op de Dalemwal

Vijfde Uitgang

Beeldje Hendrick Hamel aan de Korenbrug

Blijf dit pad volgen en steek de Dalemsedijk recht over voor het vervolg van de wandeling langs de Dalemwal en langs de stadsgracht. Blijf de Dalemwal langs de gracht volgen tot het einde en dan linksaf de Spijksedijk op en direct daarna in het verlengde de Vijfde Uitgang.

De molen Nooit Volmaakt 1718

Kruising Arkelstraat met het Paardenwater

Wandelpad wallen nabij garage Kweeklust links

Op de Vijfde Uitgang gaat u direct rechtsaf (links ziet u het beeldje van Hendrick Hamel), de Korenbrug over en ziet op de brug aan de rechterkant de molen "Nooit Volmaakt" uit 1718. U komt nu in de Korenbrugstraat en loop rechtdoor de Walstraat in. Blijf rechtdoor lopen en steek de kruising Arkelstraat en Paardenwater recht over dan bent u in de Nieuwe Walsteeg en daar houdt direct na ca. 15? meter rechts aan op het wandelpad en wandel verder onder de kastanjebomen met parkeergarage de Kweeklust aan uw linker zijde.

Onder de kastanjebomen

Het wandelpad na de Westwagenstraat, richting Vluchthaven

We zijn nu bijna terug in de Buiten de Waterpoort

Dit pad volgt u helemaal tot u een doorgaande rijweg, de Westwagenstraat, recht moet oversteken en het pad onder de kastanjebomen verder volgt. Na ca 100 meter gaat u een stenen trapje de dijk op en kijkt u uit over de Vluchthaven en de Merwede. Volg dit wandelpad boven aan het stenen trapje naar links tot u op het einde weer langs een stuk stadsgracht komt. Hier houdt u op het einde rechts aan en komt dan automatisch terug op de Buiten de Waterpoort, uw vertrek punt.

Buiten de Waterpoort, haven, parkeerterrein en strandje. Links boven de toren van de Grote Kerk

Kijk ook eens op :  izi.travel/nl/0028-rondwandeling-vesting-gorinchem/nl