Welkom » steden » VLISSINGEN

Vlissingen

Vlissingen ligt op het Zeeuwse eiland Walcheren aan de monding van de Westerschelde.

Boulevard

Vlissingen heeft een 6 km lange boulevard, welke is opgedeeld in 4 delen, te weten: Boulevard Evertsen, Bankert, De Ruyter en de Groene Boulevard. De Boulevards lopen van het duingebied Westduin tot aan het NS-station en de binnenhavens. Deze Boulevards nodigen uit voor een wandeling langs de vele terrasjes met uitzicht op zee en het strand. Ook ziet men de zeeschepen op weg naar of van Antwerpen voorbij komen.

Geschiedenis

De naam Vlissingen was al in het jaar 620 bekend. Het was toen een vissersgehucht. In 917 was er sprake van de bouw van een dorp. De strategische ligging van Vlissingen wekte vooral de belangstelling van de 'landsheren'. Floris V kocht Vlissingen in 1294. Zijn opvolger Willem III verleende in 1315 stadsrechten. Vlissingen was het centrum van de (haring)visserij, handel en scheepvaart. Maar ook van de kaapvaart en slavenhandel. Dit bleef ook zo in de eeuwen erna.

Terugval en opleving
In de 18e eeuw volgde een inzinking. Vooral de Napoleontische oorlogen hadden een rampzalige uitwerking. Na 1870 begon een periode van opleving. Dit kwam door de aanleg van nieuwe havens, het Kanaal door Walcheren, de spoorlijn en de vestiging van de scheepswerf 'De Schelde’.

Wederopbouw in de 20ste eeuw

De Tweede Wereldoorlog onderbrak de groei. Opnieuw ondervond Vlissingen de nadelen van haar strategische ligging. De stad werd zwaar beschadigd door bombardementen en inundatie. Zo werd de Zeedijk onder water gezet door gerichte bombardementen. Met grote energie werd na de oorlog de wederopbouw van de stad aangepakt.

Zo werd in de jaren '60 het zeehaven- en industriegebied 'Vlissingen-Oost' ontwikkeld, ook genaamd het Sloegebied. Dit gebied is ontstaan tussen 1961 en 1964 door het indijken van de Zuid-Sloe, vandaar dat ook vaak de naam 'Sloegebied' wordt gebruikt. De havens van de stad worden nu gezien als de derde haven van Nederland. 

Het Arsenaal

Het Arsenaal in Vlissingen, voor een gezellig dagje weg in Zeeland. Voor een leuk dagje weg met de kinderen, een familie-uitje of kinderfeestje in Zeeland, biedt Het Arsenaal in Vlissingen het grootste piratenpark van Nederland. En niet alleen voor kinderen, in dit zeeroversnest is er voor jong en oud van alles te beleven!Ontdek bij Het Arsenaal hoe het leven eraan toe ging in de tijd van de piraten. In de nieuwe spectaculaire piratentheatershow ‘Naar de haaien’ beleef je de avonturen van onze stoere piraten, die aangespoeld zijn op ‘schateiland Mogi’ Leuk en leerzaam uitje naar Zeeland’s grootste verzameling zeedieren
In ons leerzame attractiepark is tevens een uitgebreide collectie Noordzeevissen in schitterende aquaria te bewonderen. Sta oog in oog met een echte haai. Aai zelfs de roggen en haaien en ga op avontuur in onze onderwaterwereld en tropische zaal, met maar liefst vier grote aquaria.

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter is één van de bekendste zeehelden Uit de vaderlandse geschiedenis. Hij wordt op de boulevard van Vlissingen op het keizersbolwerk geëerd met een standbeeld. Dit beeld werd in 1841 in Vlissingen onthuld.

Hij speelde een grote rol tijdens de drie Engels-Nederlandse oorlogen en vocht tegen de piraten in de Oostzee. Daarnaast was hij een vervend walvisvaarder. Vanaf het Keizersbolwerk in Vlissingen kijk het beeld  van Michiel de Ruyter nog steeds over de Westerschelde. Het standbeeld stelt de Ruyter voor op zijn schip met in zijn rug het stuurwiel en met in zijn hand een verrekijker. Oorspronkelijk stond het beeld op het de Ruyterplein maar sinds het einde van de negentiende eeuw is het beeld op zijn huidige plaats te vinden.

maritieme muZEEum

Het muZEEum is een maritiem museum gevestigd aan de jachthaven van Vlissingen in een gebouwencomplex met panden uit de 16e, 17e, 18e en 21e eeuw. In het maritieme muZEEum trekt de complete maritieme geschiedenis van Zeeland aan je voorbij. Vanaf de indrukwekkende entree met roestige scheepshuiden kom je het ene wonderlijke object na het andere interessante weetje tegen. Het bezit museum een grote collectie voorwerpen uit een VOC-schip. Het museum heeft vier thema’s: Water, Werk, Glorie en Avontuur. Of het nu gaat om de zeehelden van toen zoals Michiel de Ruyter, scheepswrakken, visserij, piraten en kaapvaarders of de drukte op de Westerschelde van tegenwoordig; je komt er alles over te weten op deze fijne ontdekkingsplek. Dat geldt zeker ook voor kinderen. Voor hen zijn er allerlei uitdagende manieren om in hun eigen tempo het museum te beleven.

Reptielen Zoo Iguana

In Reptielen Zoo Iguana leven grote hagedissen, leguanen en slangen. Iguana vangt dieren op die niet meer terug kunnen naar hun natuurlijke habitat. Bij de ingang is een rotspython te zien die in een terrarium leeft. Verder in de dierentuin zijn giftige hagedissen kameleons, bijtschildpadden, gifkikkers en verschillende andere slangen, waaronder grote tijgerpythons te zien. Ook is er een babykamer waar eieren in couveuses uitgebroed worden. Sommige groeien uit tot echte giganten zoals de landschildpadden en de Mississippialligator.

Uncle Beach

Vlissingen kent een bewogen geschiedenis. De strategische ligging van de stad aan de monding van de Westerschelde heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is er hard gevochten in de stad en op de Westerschelde. Rondom de Oranjemolen is het gebied 'Uncle Beach' ingericht. In dit gebied wordt het verhaal verteld van de bezetting, bevrijding en burgerbevolking van Vlissingen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van Vlissingen speelde een grote rol in de 'Slag om de Schelde'.

Wereld windorgel

 

Op de Boulevard Evertsen staat het Wereld Windorgel gebouwd van bamboepijpen met gaten er in. Als er al een klein beetje wind door de pijpen waait geeft dat een typisch geluid en zgn Windorgel Sound.