Welkom » Voetballen een elitesport ?

Is voetballen een elitesport geworden?

Ik ben onlangs met mijn zoon en kleinzoon naar een thuis wedstrijd van Feijenoord geweest.

De keuze van plaatsen/prijzen is zeer beperkt door de verkoop van het grote aantal seizoenkaarten. Hierdoor kan je niet kiezen in welk vak en stoel je wilt zitten en moet je genoegen nemen met de paar vakken die nog beschikbaar zijn. Dus ook wij hadden beperkte keuze en konden Vak O 1e ring kiezen, kinderkaarten of kaarten voor het familievak waren ook niet meer beschikbaar. 

Prijs van zo’n kaartje € 61,00 per stuk en dit maal 3 is dus € 183,00. Twee jaar geleden had ik nog een seizoenkaart in vak K 1e ring voor € 190,00. In vak K is de wedstrijd ook uitstekend te volgen.

Dit soort prijzen zijn toch niet normaal meer. Als je met een gezin gaat b.v. 4 personen dan kost je dat  € 244,00 en dan tweemaal per maand is € 488,00. Welk gewoon werkend mens met een gezin kan zich dat veroorloven, dan heb ik het nog niet over gepensioneerden met AOW. 

De prijzen bij Feijenoord  lopen van € 30,00 tot € 64,00. Daar komen nog de kosten van vervoer bij en een eventule versnapering die je in de Kuip tegen in levering van gekochte munten kan aanschaffen tegen ook niet de laagste prijzen. Dan laat ik de eventuele parkeerkosten en bij komend ongemak van veraf parkeren nog buiten beschouwing.

Hiermee moet ik helaas constateren dat voetballen een elite sport is geworden. Kijk maar naar de hoogte van de salarissen van de spelers en dus ook de prijs van een kaartje die je moet betalen om een wedstrijd te zien. Om nu te zeggen dat het voetbal niveau door die onwijs hoge salarissen en toegangs prijzen evenredig beter is geworden, helaas niet. De z.g.n. Skyboxen die een onevenredig aantal bezoekersplaatsen in nemen zijn het grootste bewijs dat voetballen elitair is geworden. Voor de prijs van gemiddeld ca. € 200.000,00 kunt je zo'n Skybox huren of is het kopen? Een Skybox biedt plaats aan 6 tot 12 personen, waar misschien wel 50 tot 100 man hadden kunnen zitten. Jammer dat die plaatsen voor de echte supporters verloren zijn gegaan.

Vroeger……., ja, ja ik weet het wel vroeger was alles beter, toch? Nou niet direct beter maar wel anders en soms beter. Ik heb nog voor 1,75 gulden op de lange zijde gestaan en 5 guldens 1e ring voor een Europa cup wedstrijd. Dat zijn prijzen  die niet meer kunnen dat snap ik ook wel, maar het waren wel prijzen die toen iedereen kon betalen. 

Bij twee andere top clubs, PSV en Ajax liggen de prijzen op het zelfde niveau.

Bij PSV lopen de prijzen van € 30,00 tot € 70,00 en bij Ajax van € 26,00 tot € 57,00, Feijenoord ligt daar tussen in.

Een abonnement bij Fox is misschien de oplossing voor ons als het klootjes volk. Ga daar toch over nadenken en na rekenen.